Megkezdődnek a pécsi Lenau Ház felújítási munkálatai

A pécsi Lenau Ház a magyarországi német kisebbség országosan és nemzetközileg is egyik legjelentősebb és legelismertebb kulturális intézménye és találkozóhelye, melynek történelme igen régre nyúlik vissza.
A Munkácsy u. 8. sz. alatti még a 19. század elején épült épület lakóházként funkcionált majd a 20. század végétől került a Lenau Egyesület tulajdonába. Az épület újjáépítését több németországi szervezet is támogatta. Az épület az 1987-89 között lebontásra került, melyet követően teljesen újjáépítették, végül 1990-ben került átadásra, amikortól közösségi és kulturális funkciót kapott.

A Ház az elmúlt 33 évben számos rendezvénynek, képzéseknek, hazai és nemzetközi delegációk fogadásának adott otthont. A magyarországi németség civil szervezetei és önkormányzatai számának, illetve aktivitásuk nagy mértékű emelkedésével a ház kihasználtsága is nagy mértékben megnövekedett, az igények oly mértékben változtak, hogy a Ház ezért jelenleg minden tekintetben helyhiánnyal küzd. A belső terek 1990 körül kerültek kialakításra, melyek ma már műszaki korszerűsítésre szorulnak.

A beruházást követően a belső terek teljesen új, a funkciójuknak sokkal megfelelőbb kialakítással fognak rendelkezni. Az épület homlokzata kis mértékben, főként a kerti homlokzat kerül átalakításra. A Ház udvara is nagyban megújul. Az ideiglenes irodaépület elbontásra kerül, ezáltal nagyobb tér áll majd rendelkezésre, melynek eredményeképpen az udvar új közlekedő és parkolási struktúrát kap. A zöldterület frissítésre is kerül.

A Lenau Ház felújításának finanszírozásával kapcsolatban 2020 első felében nyújtott be az Magyaroroszági Németek Országos Önkormányzata kérelmet a Miniszterelnökség Nemzetiségi Államtitkársága felé, első körben a tervezés költségeinek fedezésére.

Ezen igény támogatói okirata 2020 nyarán érkezett meg, amelyet követően 2020 év végére a beruházás kivitelezésének támogatásáról szóló támogatói okirata is kiállításra került a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által. A tervezés pályázati eljárását követően hosszas tervezői munka során kialakult egy modern, de mégis értékmegőrző koncepció.

A tervek megléte után a kivitelezési munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárás kezdetét vette, mely sikeresen lezárult.

A nyertes kivitelező társasággal a MESTERCSILLAG Mérnöki Kft.-vel 2023.04.20-án aláírásra került a vállalkozási szerződés.A munkaterület átadására 2023.04. 27. napján kerül sor. A vállalkozási szerződés értelmében a kivitelezés teljeskörű befejezésének határideje 12 hónap.

 

A projekt Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelőjén keresztül (NEMZ-E-20-0053, NEMZ-N-23-0031).

Megosztás