Megújult a Veszprém megyei németség elsőszámú közösségi tere

Átadták a veszprémi Német Házat

Ünnepélyes keretek között átadták a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Veszprém megyei székhelyét 2022. november 30-án. A veszprémi Német Ház az 1990-es években került eredetileg átadásra, azonban azóta felújítást és korszerűsítést nem végeztek az épületen. A vezetékek, a nyílászárók és a tetőzet időközben már elavultak, felújításuk szükségessé vált. Kiemelten fontos volt, hogy ezek a munkálatok mielőbb megkezdődjenek, hiszen az épület több magyarországi német szervezet székhelye Veszprém megyében: itt működik az MNOÖ regionális irodája, a veszprémi városi és a Veszprém megyei német önkormányzat, a helyi német klub (Deutschklub), valamint a Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége is.

Az épületfelújítás célja egy a fenti szervezetek számára biztosított korszerű közösségi terek létrehozása volt, amelyek amellett, hogy a mindennapi munkához elengedhetetlenek, közösségi programok helyszínéül is szolgálnak. A ház felújítására 2020-ban nyújtott be támogatási kérelmet a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez, melynek pozitív elbírálása után megkezdődhettek a munkálatok. Az átalakítással a beépítés és a kapualj megmaradt, azok ugyanis a helyi védettség lényegi elemei. A földszinten egy iroda, teakonyha, közösségi tér és mosdók, a pinceszinten teakonyha és egy tárolóhelyiség kerültek kialakításra. Az emeleten egy nagyméretű tárgyaló, irattár és mosdó kapott helyet, valamint itt találhatók a gépészeti helyiségek is. Az épület mellett három pakolóbeállót alakítottak ki, az udvart pedig parkosították. Az épületben korszerű energetikai berendezések és a tetőn napelemek kaptak helyet.

Az ünnepélyes átadón részt vett Englenderné Hock Ibolya, az MNOÖ elnöke, Ritter Imre német nemzetiségi képviselő, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula, Veszprém város polgármestere, Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke. Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár megnyitóbeszédében elmondta, több száz azon civil szervezetek száma az országban, amelyek sok ezer programot valósítottak meg az elmúlt években. – Ez mind-mind a közösség létét erősíti, ugyanúgy, mint a közösségi házak. Az utóbbi években több mint 40 közösségi ház újult meg a német nemzetiség területén, és most már a veszprémi Deutsches Haus is közéjük tartozik – fogalmazott az államtitkár. Az ünnepélyes átadót német nemzetiségi kultúrműsor kísérte, harmonikán játszott Cziráki Bálint, a veszprémi Lovassy László Gimnázium tanulója, fellépett a veszprémi Deutschklub, szavalt Burger Dóra, aki ugyancsak a Lovassy Gimnázium tanulója, valamint a Dreimal Rosmerein trió is fellépett harmonikakísérettel. Az felújított épületet dr. Kulcsár Dávid katolikus plébános áldotta meg.

Az épület felújítása Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelőjén keresztül (NEMZ-N-20-0005).

Megosztás