17. Gála a Magyarországi Német Önkormányzatok Napján

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

A rendezvény védnöke Dr. Michael Zimmermann, az Osztrák Köztársaság magyarországi nagykövete volt, ünnepi beszédet mondott Erich Pialek, az Osztrák Nagykövetség tanácsosa és konzulja.

A gálaműsor keretében adtuk át a magyarországi németség legmagasabb kitüntetését három a német nemzetiségért kiemelkedően sokat tett személyiségnek.

Az idei év kitüntetettjei:

– Erdei Ferenc – 1972-ben érettségizet a pécsi Leőwey Klára Gimnázium német tagozatán, a Leőwey tánccsoport alapító tagja; 1980-ban diplomázott a lipcsei Karl Marx Egyetemen esztétika és irodalom szakon, részt vett idegenvezető, tolmács és tánctanár képzéseken, 1980-84: a móri Városi Kulturális Központ nemzetiségi munkatársa, szaktanácsadó Fejér megyében, 1984-87: a Kulturális Központ igazgató helyettese, 1987-1993: igazgató, 1994-2006: a közoktatási iroda igazgatója, 2006-tól a móri városi önkormányzat külkapcsolatokért és nemzetiségi ügyekért felelős munkatársa, 1994-től a móri kisebbségi önkormányzat elnöke, 1994-ig a magyarországi németek szövetségének tagja, 1995-2011: a MNOÖ közgyűlésének tagja, 1999-2011: az MNOÖ Kulturális Bizottság elnöke, 2000-2003: a Magyar Rádió kuratóriumának tagja, 2002-2010: a Fejér Megyei Német Önkormányzatok Szövetségének elnöke, a Móri Fúvószenei Egyesület alapító tagja és elnöke, a Móri Bornapok és a Márton-hét koordinátora, több publikáció társszerzője és fordítója

– Sárdi János – 1947-től kékfestő-mester, 1979: “Arany kisiparos”, 1985: “Kiváló népművész”, 1988: a népművészet mestere, 1994: Baranyai művészeti díj; hűen őrzi a kékfestő-mesterség régi hagyományait és tudását, évtizedek óta nyitva áll műhelye érdeklődők számára, munkássága képezi a szülőfalujában, Nagynyáradon évente megrendezett Országos Kékfestő Fesztivál kiindulópontját

– Dr. Schäffer István – a székesfehérvári József Attila Gimnáziumban érettségizett, Szegeden szerzett diplomát történelem szakon, több cikket írt a magyarországi német oktatásról, hagyományokról, a Fejér Megyei Pedagógiai Intézet, később az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa; 1990-ben igazgatóként létrehozta az első önálló Német Nemzetiségi Gimnáziumot Budapesten, amelyet 2011-ig vezetett, a „Geschichte und Gegenwart, Brauchtum und Sprache” című népismeret-tankönyv társszerzője, a budapesti gimnáziumi igazgatók szakcsoportjának vezetője, a Közoktatás-politikai Tanácsban a kisebbségek képviselője, az MNOÖ Oktatási Bizottságának tagja, nemzetiségi oktatási szakértő. Németh László- és Apáczai-Csere János díjas valamint „Budapest Németségéért” díjas pedagógus. 2012-ben a Kormány nemzetiségi díjjal tüntette ki.

Az idei évben tizedik alkalommal került sor a Valeria Koch Díj átadására, melyet magyarországi német középiskolások kapnak meg kiemelkedő iskolai teljesítményük és nemzetiségi területen végzett munkájuk alapján. A díjat a gálán Baranyai Brigitta (Lovassy László Gimnázium, Veszprém), Stocker Andrea (Friedrich Schiller Gimnázium, Pilisvörösvár) és Weimert Viktor (Koch Valéria Iskolaközpont, Pécs) vehette át.

A gálaműsorban felléptek a kulturális fesztiválokon elismerést szerzett együtteseink: a bólyi Vegyeskórus, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kórusa (Bonyhád), a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Fúvószenekara, a bólyi Ifjúsági Fúvószenekar, a szári tánccsoport, az Edelstein tánccsoport (Solymár), a bajai Fúvóskvintett, a Peidl-Tokolics Duó (Városlőd) valamint Frank Ildikó, a Magyarországi Német Színház művésze, Mirk Júlia és Szilvia (Pilisvörösvár), Heil Henrik (Pécs), Schauer Sára (Nemesnádudvar) és Bede Szilvia (Máza) diákok.

Megosztás