200 millió forintos támogatás a Magyarországi Német Színháznak – Főleg oktatási és támogatási kérdésekről határozott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Közgyűlése

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

A tavalyi évben is stabil gazdálkodás és hozzáértő munka jellemezte az országos német önkormányzatot és annak intézményeit – ez derült ki azokból a zárszámadásokból és éves jelentésekből, amelyeket a közgyűlés ülésének élén megvitatott és egyhangúan jóváhagyott. Az MNOÖ – mind pénzügyileg, mind pedig szakmailag – mozgalmas esztendőre tekinthet vissza: a szokásos hétköznapi munka olyan jelentős feladatokkal egészült ki, mint a parlamenti és az önkormányzati választások, vagy épp Európai uniós pályázati projektek.

Az ülés egyik legfontosabb témája egyértelműen az oktatásügy volt. A közgyűlés – az autonóm iskolarendszer megteremtésének jegyében – élt egyetértési jogának gyakorlásával és jóváhagyta azt az igényt, amely szerint csaknem húsz óvoda, illetve általános iskola szeretne az adott település német önkormányzata fenntartásába kerülni. – Olyan települések érintettek, ahol jelentős német nemzetiségi lakosság él – fejtette ki Heinek Ottó. – Császártöltésről, Ágfalváról, Fertőrákosról, Bólyról, Sopronról, Hartáról, Szendehelyről, Vaskútról, Somberekről, Bakonynánáról, Márkóról, Szombathelyről, Kismarosról és Szajkról van szó. Bizakodó vagyok a tekintetben, hogy az illetékes miniszter is támogatja majd a döntésünket, aminek nyomán a jövő tanévtől kezdve az említett óvodák és általános iskolák is települési német önkormányzati fenntartásba kerülhetnek.

A közgyűlés ennek kapcsán megerősítette azon álláspontját, hogy azoknak az oktatási intézményeknek, amelyek a nemzetiségi önkormányzat általi fenntartással járó pénzügyi és szakmai előnyöket élvezni kívánják, el kell érniük bizonyos nívót. Ahhoz, hogy az ehhez szükséges igazságos és fenntartható rendszer kidolgozható legyen, az országos német önkormányzat a jövőben egyértelmű kritériumokat készül meghatározni.

Az MNOÖ a jövő tanévtől kezdve a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont, a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja mellett egy további középiskola, mégpedig a budapesti XX. kerületi Német Nemzetiségi Gimnázium fenntartói jogait is gyakorolja majd. Pillanatnyilag kérdéses még, hogy az országos német önkormányzat az iskola épületét is átveheti-e.

A közgyűlés két iskolaigazgatói pályázatot is egyöntetűen megszavazott: a képviselők a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont eddigi igazgatónőjének, Englenderné Hock Ibolyának további öt évre bizalmat szavaztak, a Friedrich Schiller Gimnáziumot pedig a jövő tanévtől kezdve Szabóné Bogár Erika, az intézmény német irodalmat, nyelvet és népismeretet oktató pedagógusa igazgathatja majd.

Heinek elnök úr jó hírrel is szolgálhatott a testületnek: az MNOÖ és a magyarországi németek parlamenti szószólója, Ritter Imre kitartó munkájának köszönhetően az országos német önkormányzat a szekszárdi Magyarországi Német Színház felújítására 200 millió forintot nyert el az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

– Azt reméljük, hogy az MNOÖ a színház épületét is átveheti majd – mondja Heinek Ottó. – Az érdekünk ugyanis az, hogy saját tulajdonunkba invesztáljunk. Ha minden simán zajlik, akkor már néhány hónapon belül elkezdődhet a színpadtechnika, a fűtési rendszer, a klímatechnika és sok minden egyéb felújítása. A tatarozás egyébként már nagyon szükséges, hiszen immár mintegy két évtizede nem történtek hasonló munkálatok a teátrumban. Színházkedvelő közönségünk azonban az építkezés ideje alatt sem marad előadások nélkül: azon vagyunk, hogy az átmeneti időszakra megfelelő helyet találjunk a német darabok bemutatására.

A Német Szövetségi Belügyminisztérium mintegy 330.000 eurónyi támogatást nyújt a 2015. évre a magyarországi németek számára. Az összeg nagy részére német önkormányzatok, oktatási intézmények és egyesületek pályázhattak. Az ezzel kapcsolatos döntéseket az MNOÖ illetékes bizottságai meghozták, majd ezekről a közgyűlést tájékoztatták. Az előterjesztéseket a testület kivétel nélkül elfogadta és végül döntött arról, hogy mely települések kaphatnak 2015-ben kisbuszt, illetve, hogy mely szervezetek részesülhetnek támogatásban régiókon átnyúló kapcsolataik kiépítésére.

Megosztás