Alaposan felkészültek az országos német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny résztvevői

A magyarországi német általános és középiskolák vers- és prózamondó versenyének 17. országos döntője május 19-én került megrendezésre a budapesti Apor Vilmos Katolikus Főiskola Budapesti Campusán. Több mint 200 fiatal tehetség mutathatta meg tudását a zsűrinek, sikert aratva német nyelvű versekkel és prózával.

Már több elődöntőn is túl vannak, így jutottak be a budapesti országos döntőbe a résztvevők. Az ország minden tájáról érkeztek, hogy a háromtagú zsűri előtt ismét megmérettessék magukat. A versenyzők indulhattak „Hochdeutsch” azaz irodalmi német, valamint „Mundart” azaz nyelvjárás kategóriában, mindkettőben korcsoportokra bontva, 1. osztálytól a gimnázium 12. osztályáig vettek részt. Kategóriától és korcsoporttól függően hozzávetőlegesen 20 gyermek versengett egymással, azzal a céllal, hogy megtalálják azt, aki a legszebben adja elő a szövegét. Már a verseny kezdetén, néhány köszöntő szó után világossá vált, hogy a feladat nehéz lesz a zsűri számára, a versenyzők magas színvonalának köszönhetően. Az MNOÖ nyugat-magyarországi regionális irodájának vezetője, Wild Robert, köszönetet mondott a támogatóknak és a zsűritagoknak, továbbá kiemelte, hogy örömmel tölti el, hogy évről évre milyen sok gyermek jelentkezik a versenyre. – Büszkék lehettek a német nyelvtudásotokra, a teljesítményeitekre, hiszen több fordulóban is helytálltatok. Már most nyertesek vagytok, mert ti vagytok a legjobbak az egész országból – mondta mosolyogva.

A vers- és prózamondó versenyeket évente rendezik meg azzal a céllal, hogy ezzel is hozzájáruljanak a magyarországi német közösség identitásának megerősítéséhez.

A résztvevőket először dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora üdvözölte.
Englenderné Hock Ibolya a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke kiemelte a német nyelv és különösen a nyelvjárások továbbadásának fontosságát a következő generációk számára. Külön köszönetet mondott a nagyszülőknek, akik dialektusban beszélnek az unokáikkal, hiszen, ahogy fogalmazott, ez az egyetlen mód a nyelvjárások megőrzésére. A nyelvjárás kategóriában induló gyermekek népviseletben érkeztek a versenyre, mely tökéletes példa volt a magyarországi német kultúra sokszínűségének bemutatására.
A köszöntő beszédek után minden csoport a kijelölt termébe ment, ahol a verseny a már megszokott módon kezdetét vette. Két óra leforgása alatt minden előadás meghallgatásra, valamint értékelésre került, majd a közös ebédszünet után sor került az eredményhirdetésre. Azon gyermekek számára, melyek előbb végeztek a versennyel, a Magyarországi Német Fiatalok Közössége (GJU) valamint az Egyesület a Magyarországi Német Gyerekekért (VUK) biztosított kreatív időtöltési lehetőséget. A gyermekek könyvjelzőt festhettek magyarországi német motívumokkal, valamint karkötőt fonhattak.

A díjkiosztón az egyes kategóriák legjobb három helyezettét könyvekkel és könyvutalványokkal díjazták, az első helyezett előadhatta a versét vagy történetét a közönség előtt. Vicces, izgalmas és elgondolkodtató szövegeket hallhattunk. A németnyelvű és magyarországi német írók műveinek megismerése, valamint a történetek nyelvjárásban való elsajátítása erősíti a magyarországi német közösség összetartozását, amelyet reményeink szerint a következő generációk is büszkén és gondosan ápolni fognak.

Forrás: Leonie Deubig/Neue Zeitung, fordította: Schultheisz Anna

Az eseményt támogatta a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a Miniszterelnökség a Bethlen Gábor Alapkezelőn keresztül (NKUL-KP-1-2023/3-000751), a budapesti Goethe Intézet, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár.

A verseny eredményeit itt találja.

A rendezvény képeit itt találja. A képeket készítette: Grund Lajos/zentrum.hu

Megosztás