A nemzetiségi önkormányzatok delegáltjainak is helyet kell kapniuk az iskolai intézményi tanácsokban – Német kezdeményezésre változhat a köznevelési törvény

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

A jogbiztonság követelményével és a nemzetiségi jogok érvényesülésével összefüggő visszásság gyanúja merült fel a szekszárdi német önkormányzat beadványa alapján, amely arról számol be, hogy a KLIK fenntartásában lévő szekszárdi német nemzetiségi Dienes Valéria Általános Iskola intézményi tanácsa többek között a német önkormányzatot is felkérte egy tag delegálására. A hatályos jogi szabályozás áttekintése után azonban kiderült, hogy bár nemzetiségi önkormányzat kezdeményezheti az iskolai intézményi tanács létrehozását, abba maga nem jelölhet tagot; legfeljebb akkor kaphat helyet a testületben, ha oda meghívják. Ez azért aggályos – véli Dr. Józan-Jilling Mihály –, mert az intézményi tanács mint érdekképviseleti szerv véleményt nyilváníthat az iskolában folyó szakmai programról, így a nemzetiségi oktatás kérdéseiről is. Az oktatás pedig a nemzetiségi jogok meghatározó fontosságú területe, és a nevelési-oktatási intézmények működésével kapcsolatos kérdésekben – ezt a jelentés is kiemeli – az érintett nemzetiséghez tartozók véleménye mérvadó.

– Minden bizonnyal másutt is felmerült már az említett gond – mondja a szekszárdi német önkormányzat elnöke -, csak még senki nem tette szóvá. A mi önkormányzatunk tehát most másokért is kiállt: olyan oktatási intézményeiért, amelyek ugyan nem nemzetiségi önkormányzatok fenntartásában működnek, ám attól még kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetiségi oktatásra. És kiálltunk más nemzetiségi önkormányzatokért is, hogy azok „nem kegyként”, hanem alanyi jogként gyakorolhassák feladataikat és jogaikat, nevezetesen az érdekképviseletet, az iskolákban zajló szakmai munka felügyeletét és támogatását.

Az ombudsman és az ombudsman-helyettes közös vizsgálata megállapította, hogy a kérdést szabályozó köznevelési törvény és miniszteri rendelet nincs összhangban. A jelentés arról is beszámol, hogy mindezzel az oktatásért felelős államtitkár is egyetért. Palkovics László megoldhatónak tartja a jogszabály módosítását, és vállalta is annak előkészítését és előterjesztését. A biztos és helyettese arra is felhívja a jogalkotót, hogy a módosítás előkészítésébe a nemzetiségeket is be kell vonni – különösen az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottságát és az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökeit. Dr. Józan-Jilling Mihály azt reméli, hogy a törvény módosítására mihamarabb sor kerülhet.

Megosztás