A pandémia óta először ülésezett az MNOÖ közgyűlése – Pilisvörösvárott tanácskozott a magyarországi németek legfelsőbb döntéshozói testülete

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

A napirend előtt Englenderné Hock Ibolya elnök bemutatta dr. Gutai Hajnalka, szülési szabadságon lévő MNOÖ hivatalvezető helyettesét, dr. Sudár Ágnest. A pécsi származású jogász június 1-től látja el az említett munkakört.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, miután azonban a pandémia miatt nem volt lehetőség ünnepség megtartására, Englendené Hock Ibolya a közgyűlés előtt köszönte meg az MNOÖ kötelékében dolgozó székházi és regionális irodai kollégák sokéves fontos és kitartó munkáját. Ez alkalomból köszöntötte Pfiszterer Angelikát, az országos német önkormányzat kulturális referensét, Krémer Györgyöt, a szekszárdi, Wild Róbertet, a soproni, valamint Schmidt Zoltánt, a pécsi regionális iroda vezetőjét. Nyugdíjba vonulása alkalmából Englenderné Hock Ibolya köszönetét fejezte ki munkájáért és a közgyűlés nevében ünnepélyesen búcsúztatta Szeltnerné Winhardt Ildikót, az északi régió regionális irodájának nyugalmazott irodavezetőjét.

Az elnök beszámolt a legutóbbi közgyűlési ülés óta történt legfontosabb eseményekről és a veszélyhelyzet alatt hozott határozatokról. A koronavírus-járvány miatt az ez év májusban esedékes értekezletet a kihirdetett veszélyhelyzet miatt nem lehetett megtartani, így a tervezett tanácskozás valamennyi napirendi pontjában Englenderné Hock Ibolya elnök határozott. A főleg gazdálkodással, beruházásokkal, oktatásüggyel és támogatásokkal kapcsolatos döntések az illetékes bizottságok előzetes egyeztetése és javaslatai alapján születtek meg.

A tanácskozás keretében a Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság tárgyalta, a közgyűlés pedig elfogadta a tavalyi gazdasági évről szóló pénzügyi beszámolót. A 2020-as év gazdálkodási szempontból kiegyenlített, az állami támogatásoknak köszönhetően több nagyberuházás is megvalósul, derült ki Schubert Olívia elnökhelyettes beszámolójából – így például a Koch Valéria Iskolaközponthoz tartozó pécsi Szőnyi utcai óvoda átépítése és bővítése, a Veszprémi Német Ház fejlesztése, a budapesti Júlia utcai MNOÖ székház renoválási munkálatai, valamint a pécsi Lenau Ház tervezett átépítése. 2019-ben az országos német önkormányzat és annak valamennyi intézménye szabályszerű, megbízható gazdálkodást folytatott – ez derült ki a Magyar Államkincstár által megküldött átfogó jelentéséből.

Ritter Imre parlamenti képviselő is beszámolt tevékenységeiről, ismertette a nemzetiségi, valamint a költségvetési törvény 2021-re vonatkozó módosításait.

Sax Ibolya, az MNOÖ oktatásügyi referense, valamint Radóczy Károly ifjúsági referens a Németországi Szövetségi Belügyminisztérium által rendelkezésre bocsátott támogatások felosztásáról tartott beszámolót, amelyek számos nemzetiségi önkormányzatnak jelentenek segítséget. A „Regionális közösségi terek fejlesztése” elnevezésű, idén első alkalommal kiírt projekt keretében a kedvezményezettek magyarországi német közösségi terek technikai felszereltségét modernizálhatják, valamint rendezvényeket és foglalkozásokat bonyolíthatnak le. A pályázatra összesen 27 kérelmet nyújtottak be, melyek közül az illetékes bizottság 12 kérelmet javasolt támogatásra.

A további napirendi pontok között a Bethlen Gábor Alapkezelő általi finanszírozásokat vitatta meg a közgyűlés. Az alapkezelő által még a járványhelyzet előtt kiírt támogatásokat 2020 áprilisában a koronavírus-járványra hivatkozva visszavonták. Az MNOÖ-t azonban júniusban értesítették, hogy – a nyári táborok újbóli engedélyezése következtében – a megítélt támogatásokat mégis folyósítani fogják. Miután az országos önkormányzat megkapta a nyári táborok lebonyolításához szükséges támogatásokat, az illetékes munkatársak haladéktalanul intézkedtek azokat a kedvezményezettek részére eljuttatni.

Megosztás