Április 22-e idén a német nemzetiség napja

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

Kommunikációs, ismeretterjesztő, figyelemfelkeltő kampányt indít a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a cél a korrekt hazai német emlékezetpolitika kialakítása. Az MNOÖ országos kampányának több aktualitása is van: a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve kapcsán a málenkíj robotra hurcolt sok ezer fiatal német férfira és nőre emlékezünk. 1946-ban – hetven esztendeje – kezdődött meg az úgynevezett „kitelepítés”, 200 ezer ártatlan magyarországi német kisemmizése és kiűzése hazánkból.

A kommunikációs kampány legfőbb célja a történelmi ferdítésekkel, tabutémákkal és a hamis történelemtudattal való leszámolás. Az országos német önkormányzat vándorbatyu-akciója Kovács Imre, a Nemzeti Parasztpárt politikusának hírhedté vált mondataira emlékeztet: „Nem érdemli meg a svábság a kegyelmet! Ha végigtekintünk az elpusztított országon, ne feledjük el, hogy ez majdnem teljes egészében az ő bűnük. Ők hozták, ők közvetítették Hitler politikáját Magyarországra. Takarodjanak úgy, ahogy jöttek, egy batyuval a hátukon!”

A vándorbatyu az elűzetést átélt idős emberek segítségével készül el, hogy azután országos körútjára indulhasson. A batyut német nemzetiségi oktatási intézmények fogadják, s megérkeztekor az iskolák projektmunka keretében tudatosítják tanulóikban az emlékezetkultúra fontosságát. A batyu április 22-én Pécsről, a német nemzetiségi oktatás zászlóshajójaként ismert Koch Valéria Iskolaközpontból indul útjára, és 2017. január 19-ig, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjáig iskoláról iskolára vándorol. A győri Audi iskolától a nem egészen ezer lelket számláló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rátka településig már húsz német nemzetiségi oktatási intézmény csatlakozott az akcióhoz – az utolsó állomás a pilisvörösvári Schiller Gimnázium lesz. A batyuindító rendezvényen köszöntőt mond dr. Hargitai János országgyűlési képviselő, a batyut pedig Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke adja át a pécsi iskola tanulóinak.

A Koch Valéria Iskolaközpontban április 22-én, az iskola névadója, a fiatalon elhunyt magyarországi német költőnő születésnapján projektnapra kerül sor, amelynek keretében mintegy 220 gimnazista foglalkozik a magyarországi németek második világháború utáni kényszermunkára való elhurcolásával. A fiatalok nyitott oktatási formák keretében ismerhetik meg a „málenkíj robot” történelmi hátterét, a lágerekben folyó életet és munkát és az elhurcolás máig tartó hatását. Történelmi és magyarországi német irodalmi forrásokat, autentikus visszaemlékezéseket dolgoznak fel, filmeket néznek, történészekkel beszélgethetnek. A projektnap elején az intézmény igazgatója, Englenderné Hock Ibolya emléktáblát avat és egy, a gyerekek projektmunkáit bemutató kiállítás is nyílik az intézményben.

Április 22-én – ugyanaznap – Budapesten tartja a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ az Abgedreht! címet viselő országos ifjúsági filmünnepet. A jubileumi, tizedik versenyre tizennégy középiskolásokból álló stáb nevezte német nyelvű, német nemzetiségi tematikájú filmjeit, emellett pedig további fiatal alkotók küldték be legfeljebb 35 másodperces videospot-jaikat. Minden alkotás azt mutatja be, hogy milyennek látja a mai ifjúság a magyarországi németséget. A filmvetítéssel egybekötött díjátadóra minden érdeklődőt szeretettel várnak, aki kicsit másképp is kíváncsi a hazai németségre.

Mindemellett pedig április 22-ére esik a TrachtTag – a népviselet napja. A „Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben” közösségi kezdeményezéshez országszerte csatlakozók ezen a napon hagyományos viseletük egy-egy darabjával színesítik mindennapi öltözetüket. A német népviseleti napot összefogó Zentrum a legnagyobb közösségi oldalon a tavaly először útjára indított megmozdulástól azt reméli, hogy azáltal legalább egy napra összefonódik az elődök élete a többedik generációs leszármazottakéval. A kezdeményezés tavaly óriási sikerrel zárult. A szervezők idén is azt kérik, hogy mindenki készítsen magáról fotót, képeit pedig ossza meg a TrachtTag hivatalos Facebook-oldalán.

Megosztás