Az önazonosság-tudat erősítését szolgálták a német nyelvű és nyelvjárási szövegek – Erős mezőnyben versenyeztek a 13. országos német nemzetiségi szavalóverseny döntősei

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

Az, hogy ilyen sok versenyző indult a megmérettetésen, azt mutatja, hogy a német nyelv és a magyarországi német hagyományok ápolása sokaknak továbbra is fontos, és hogy a gyermekek és fiatalok továbbra is szívesen foglalkoznak a kulturális gyökereikkel – fogalmazott a Budapesti Német Nagykövetség kulturális osztályának munkatársa. Gáspár Linda köszöntőjében a döntőbe jutott versenyzőkhöz szólt: – Ez a megmérettetés lehetővé teszi számotokra azt, hogy a német nyelv különféle változataiban megtanult szövegek segítségével kapcsolatba kerüljetek a múltatokkal, a kulturális és családi gyökereitekkel, elődeitek történetével. Arra biztatlak benneteket, hogy segítsetek megtartani a német nyelvet és nyelvjárásokat, és hogy öntudatosan, büszkén vállaljátok a magyarországi német származásotokat.

A kis elsősöktől a nagy tizenkettedikesekig összesen négy nyelvjárási és hat német irodalmi nyelvi kategóriában mérethették meg magukat a diákok vers- és prózaelőadásaikkal. A kül- és belföldi szakértőkből álló zsűrik azonos kritériumok alapján ítélték meg a produkciókat: értékelték a szép kiejtést és a pontos hangsúlyozást, az előadás gördülékenységét, valamint azt, hogy az elszavalt szöveg menyire illik az adott gyermek életkorához.

Megosztás