Beruházás az egység jegyében: Új tantermekkel és tanári helyiséggel bővült a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

Bővülnie kellett a magyarországi németek népszerű pécsi iskolájának, ugyanis megnövekedett a tanulói létszám: idén eggyel több – összesen négy – első, valamint ugyancsak eggyel több gimnáziumi osztályt indít a Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Kollégium és Pedagógiai Intézet. A megnövekedett létszám, de amellett egyéb indok is a nagyobb volumenű átalakítás mellett szólt – emelte ki Englenderné Hock Ibolya, az intézményt fenntartó országos német önkormányzat elnöke, aki az oktatási központ egykori igazgatójaként a beruházást kezdeményezte: – Számomra mindvégig az egység mint szempont volt a legfontosabb: egység az iskola oktatási koncepcióját illetően, zökkenőmentes átmenet az egyes nevelési szintek között az első osztálytól egészen az érettségiig, valamint egyetértés a tantestületben a terveket és a tetteket illetően. E célkitűzéseimet hivatott támogatni az a nagy közös tanári helyiség, amely a pedagógusok közötti élénkebb együttműködést és aktívabb kommunikációt teszi lehetővé.

Az általános iskola épületében található igazgatóhelyettesi és tanári szobákból osztálytermek lettek, a pedagógusoknak pedig egy nagy, közös tanárit alakítottak ki. A klimatizált, mosdókkal, motoros árnyékolókkal, a födémbe beépített zajszintelnyelő és tűzgátló fedőréteggel ellátott új tanári helyiségben 82 pedagógus foglalhat majd helyet. Az e célra elnyert 110 milliós kormányzati támogatásból egy teakonyha kialakítására is futotta, az egyéb, csaknem 11 millió forint értékű berendezési tárgyakat (zárható irattartó szekrényekkel ellátott íróasztalokat, székeket, valamint két gardróbszekrényt) pedig az intézmény finanszírozta. A korszerű tanáriban hamarosan led kijelzőket helyeznek el, amelyek majd az aktuális helyettesítésekről és egyebekről tájékoztatják a pedagógusokat. A régi gimnáziumi tanári helyén mostantól 22 darab, számítógéppel felszerelt munkaállomás biztosítja a csendes elmélyülést igénylő tevékenységet.

– A kollégák nagy várakozással és vegyes érzelmekkel fogadták az összeköltözést a két korábbi tanáriból az egy közösbe – mondta Amreinné Pesti Ágnes intézményvezető. – Összességében a korszerű technikai felszereltségnek köszönhetően pozitív volt a fogadtatás: nagy ablakok és kellemes, természetes fényviszonyok, modern világítótestek, légkondicionáló eszközök, teakonyha és automatikusan működő zsaluzia jellemzi az új tanárit. Mindenki örült a külön szekrénynek és az asztalokba épített rejtett csatlakozóknak. Tetszést arattak a derűs színek is. Nagy előnye a közös tanárinak, hogy könnyen elérik egymást a kollégák, mert a munkaközösségek tagjai immár egy helyen, egy asztalcsoportnál ülnek. Ez gyorsítja az információáramlást és megkönnyíti a belső kommunikációt. A „csendes“ tanári lehetőséget nyújt az elvonulásra, amire eddig nem volt mód. A tanári étkező alapterülete is megnőtt, otthonosabb és komfortosabb lett. Örülünk, hogy a kormányzati támogatással és önerőből megvalósult fejlesztéssel 21. századi munkakörülményeket tudunk biztosítani intézményünk dolgozóinak.

Az oktatási intézményt fenntartó Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a tervek elkészítésével a Kertvéllesy Építész Irodát bízta meg, a kivitelezési munkálatokat a Pécsi Építő és Tatarozó Zrt. végezte. A beruházás második üteme a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével nyújtott bruttó 110 millió forintos anyagi hozzájárulásával valósult meg, a támogatás feletti pénzösszeget pedig az országos német önkormányzat a saját költségvetése terhére biztosította.

Megosztás