Bibliothek.hu – a Magyarországi Németek Könyvtára új weboldala

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

Új honlappal gazdagodott a magyarországi németség és ezzel együtt új kihívásokkal is. A Magyarországi Németek Házában (HdU) található könyvtár 2008. október 1-vel megkezdte azt a modernizációs folyamatot, amit több éve kitűzött maga elé. A terv, hogy a meglévő és folyamatosan bővülő könyvállományt digitális katalógusba szerkessze és minden érdeklődő számára elérhetővé tegye az Interneten. A majdani rendszerben az olvasók megtekinthetik a teljes gyűjtemény listáját, illetve könnyedén eligazodhatnak benne szerzők, műfajok, kiadás és számtalan egyéb kategória szerint. Tájékozódhatnak, hogy a könyv épp a könyvtárban van-e, vagy ha valaki kikölcsönözte, mikor érkezik vissza. Az on-line rendszer segítséget nyújt abban is, hogy a könyvtár látogatói mindig értesüljenek arról, ha valami újdonság érkezett, vagy ha munkatársaink érdekes felolvasóestet, vagy egyéb programot szerveznek számukra.

A gyűjtemény több, mint 5000 példányát egy ilyen jellegű adatbázisba rögzíteni sokáig tart. A terveink szerint a jövő évben nyílik meg az on-line könyvtár, de addig is igyekszünk minden tájékoztatást megadni az érdeklődőknek a mostani átmeneti oldalról. A honlapon rendszeresen hírekben számolunk be arról, hogy milyen új kiadványok érkeztek, illetve hol tart a fejlesztés. A könyvtár az olvasóit és az érdeklődőket hírlevélben értesíti a jövőben minden fontos momentumról, illetve rendszeres könyvajánlóval kedveskedik on-line tagjainak. Az oldalon ezen kívül megtalálható a rendelkezésre álló folyóiratok teljes listája, egy link-gyűjtemény, valamint minden a könyvtárral kapcsolatos dokumentum letölthető formában.

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, a könyvtár üzemeltetőjeként reméli, hogy a könnyebb elérhetőség és a gyors, pontos tájékoztatás felhívja a figyelmet a könyvtárra. A terv, hogy minél többen látogassanak el hozzánk és az olvasók minél több könyvből válogathassanak. Pályázatok és egyéb támogatások útján kell megteremtenünk az anyagi alapokat, ezért minden lehetséges forrást igyekszünk megtalálni. A rövidesen induló Zentrum.hu portál szolgáltatásainak fontos és kiemelt szolgáltatása lesz a Bibliothek.hu on-line elérhető katalógusa, ezért nagy hangsúlyt fektetünk annak modern és zökkenőmentes működésére.

Látogassák meg az új Bibliothek.hu oldalt, illetve nézzenek be hozzánk a könyvtárba és kövessék figyelemmel a tevékenységünket!

Megosztás