Digitális kompetenciák fejlesztése

Sikeresen lezárult a magyarországi német szervezetek képviselőinek szervezett online képzés

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata megbízásából a Magyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ idén szeptemberben online képzést hirdetett magyarországi német nemzetiségi önkormányzatok, egyesületek és intézmények tagjai számára. A képzés célja a digitális kompetenciák fejlesztése volt a közösségi médiában, különböző platformokon, beleértve a mobil kommunikációs eszközök használatában rejlő lehetőségek megismerését is.

A tanfolyam első alkalmára szeptember 10-én került sor, melyet további öt online kurzusalkalom követett. A workshopot a PTI Communications Kft. két szakértő munkatársa vezette és felügyelte, a résztvevők pedig különböző magyarországi német szervezetek – oktatási intézmények, egyesületek és a német nemzetiségi önkormányzatok – köreiből kerültek ki. – Nekem az igazgatónőm ajánlotta ezt a tanfolyamot, mivel én szerkesztem az iskolánk honlapját, és úgy gondolta, hasznomra válhat. Igaza lett, az eredmény pedig már látható is a honlapunkon – mondta Bánáti Péter, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont munkatársa.

Az online kurzus a digitális ismeretek rendkívül széles skáláját foglalta magában: Egyrészt az online marketing elméleti alapjaiból, másrészt különböző online és offline szoftvereszközök konkrét technikai ismereteiből állt. Mivel a résztvevők különböző előismeretekkel rendelkeztek, kihívást jelentett a tanfolyam vezetői számára, hogy közös nevezőre hozzák őket, de összességében ezt az akadályt nagyon jól át tudták hidalni.

Az elméleti bevezető után a résztvevők először a Google és a Facebook bizonyos online eszközeivel ismerkedhettek meg, és természetesen azonnal ki is próbálhatták azokat a gyakorlatban. A kurzus oktatója megosztotta a képernyőjét, elmagyarázta a témát, a résztvevők pedig párhuzamosan gyakorolták a funkciókat a saját számítógépükön, vagy azonnal létrehoztak a saját nemzetiségi tematikájú digitális munkadarabjaikat, melyekhez a kurzus oktatói gyakorláshoz előkészített német nemzetiségi vonatkozású elemeket, például videó-, hang-, kép-, illetve szövegfájlokat biztosítottak. A résztvevők megismerkedhettek továbbá többek között olyan grafikai szerkesztésre szolgáló online eszközökkel is, melyek a visszajelzések alapján a legnagyobb népszerűségnek örvendtek. Nagy volt az érdeklődés a WordPress iránt is, amely napjaink egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb tartalomkezelő rendszere és amellyel modern weboldalakat lehet létrehozni és kezelni. A WordPress gyakorlati elsajátítása során a résztvevők sikeresen megalkothatták saját weboldalukat egy előre megadott tartalommal.

– A mai felgyorsult, információktól hangos világunkban elengedhetetlen a kezdeményező kommunikáció. Ezzel a továbbképzéssel megmutattuk a kurzus résztvevőinek (német nemzetiségi szervezetek képviselői), hogy hogyan lehet az érdeklődőket rendszeresen és kiszámíthatóan, professzionálisan és a 21. század követelményeinek megfelelően információkkal ellátni – hangsúlyozta Sax Ibolya. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Hivatalának oktatási referense, aki egyúttal a projekt kezdeményezője, bízik benne, hogy a jövőben a tanfolyam résztvevői az általuk képviselt német nemzetiségi szervezet online platformjain sokkal tudatosabban, magabiztosabban és hatékonyabban fognak kommunikálni. Hiszen a tanfolyam során a résztvevők nem csak elméleti alapokat sajátítottak el, hanem a gyakorlatban jól használható trükköket is.

Egy szervezet életében a webes jelenlétnek központi szerep jut manapság, ezért kiemelt fontosságú, hogy a felhasználók észleljék, megtalálják és meg is osszák a különböző információkat a világhálón. Ennek előfeltételei a tetszetős design, az átlátható megjelenítés és a hasznos tartalom. A megvalósításhoz vezető út meglehetősen összetett, a különböző digitális megoldásokhoz speciális ismeretek szükségesek. A tanfolyam résztvevői sikeresen megtették az első lépéseiket ezen az úton, és jelezték, hogy a jövőben szívesen bővítenék és elmélyítenék a tanfolyamon szerzett digitális tudást.

A „Digitális kompetenciák fejlesztése” című online tanfolyam a Németországi Szövetségi Belügyminisztérium finanszírozásának köszönhetően valósulhatott meg.

Megosztás