„EGYBEN BIZTOS VAGYOK: MA MINDENKI NAGYON ÜGYES LESZ!”

KÉT ÉV KIHAGYÁS UTÁN ÚJRA MEGRENDEZTÉK A MAGYARORSZÁGI NÉMET SZAVALÓVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐJÉT

Új helyszínen, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Budapesti Campusán találkoztak azok az diákok, akik az 1-12. évfolyamos német nemzetiségi tanulók országos vers- és prózamondó versenyének elődöntői során a legjobbnak bizonyultak. A megmérettetést – a koronavírus-járvány miatti hosszabb kihagyás után – 16. alkalommal rendezte meg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ). A május 27-i döntőn 11 kategóriában összesen mintegy 200 általános és középiskolás gyermek, illetve fiatal mérte össze tudását és tehetségét.

A verseny ünnepélyes megnyitójára a főiskola impozáns auditóriumában került sor. A házigazda intézmény nevében Bárkányi Judit oktató a helyszínen érvényes járványügyi előírások miatt a versenyzőket személyesen, kísérőiket kivetítőn keresztül köszöntötte. Ezután Englenderné Hock Ibolya, az MNOÖ elnöke vette át a szót, aki kiemelte, igazán különleges dolog, hogy egész Magyarországról érkeztek előadók: – Ma összesen mintegy 200 versenyző mutatja be szavalatát. A rendezvény méretéről és jelentőségéről tanúskodik továbbá az is, hogy együttvéve 32 zsűritag hallgatja majd meg a szavalatokat. Számos korosztályos kategóriában, az elsőtől a tizenkettedik évfolyamig zajlik a verseny. Valószínűleg a legkisebbek azok, akik most a legnagyobb lámpalázzal küzdenek, különösen azok, akik ma először vesznek részt az országos döntőn. Hadd dicsérjelek meg benneteket mind! Köszönet a tanáraitoknak és a szüleiteknek, akik elkísértek benneteket ide, és akik bizonyára mindig mögöttetek állnak – nemcsak az ilyen versenyeken, hanem a mindennapi életben is. Egyben biztos vagyok: ma mindenki nagyon ügyes lesz!

– A verseny célja, hogy kategóriánként megtaláljuk azokat a diákokat, akik a legmeggyőzőbben tudnak német verseket, illetve prózai szövegeket előadni. Ez egyaránt vonatkozik az irodalmi német és a tényleges anyanyelvünk, a német nyelvjárás szekciókra – hangsúlyozta Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) igazgatója, aki az eseményen moderátorként működött közre.

A versenyzők a háromtagú zsűri előtt azokat a verseket, illetve prózaszövegeket adták elő, amelyekkel az iskolájukban, majd a régiójukban megtartott előselejtezőn egyszer már kiemelkedően szerepeltek. Ezúttal is rendkívül széles és a gyermekek korának megfelelő volt az előadott művek palettája: a modern, német nyelvterületről származó versek és prózák mellett idén is népszerűek voltak bizonyos magyarországi német írók és költő művei. A nyelvjárás kategória résztvevői jellemzően régről átörökített vicces vagy épp tanulságos falusi történeteket, vagy dialektusban íródott, a mindennapok ihlette saját szerzeményeket adtak elő. Ezúttal is szemet gyönyörködtetőek voltak a színes népviseletek, amelyeket a nyelvjárási műveket előadó diákok öltöttek magukra.

Izgalmas kísérőprogramok gondoskodtak arról, hogy a várakozással teli órák se teljenek unalmasan: bárki kipróbálhatta az MNOÖ Der Weg (Az út) címet viselő társasjátékát, a Magyarországi Német Gyermekekért Egyesület (VUK) izgalmas foglalkozásokat kínált, az auditóriumban az Abgedreht! című magyarországi német filmes verseny alkotásait vetítették az érdeklődőknek, Arnold Krisztina költőnő pedig gyermekvers-kötetét dedikálta.

A verseny a zsűri értékelésével és a várva várt díjátadó ünnepséggel zárult, melynek során az egyes kategóriák győztesei a nagyközönség előtt is előadhatták a győztes produkcióikat.

A legjobbnak bizonyult indulók értékes könyvjutalomban és könyvutalványban részesültek, a 7-12. osztályos nyelvjárási kategóriák első helyezettjei pedig lehetőséget kaptak egy baden-württembergi körúton való részvételre is, amelyet az országos német önkormányzat a tervek szerint idén ősszel szervez meg.

A magyarországi német szavalóverseny támogatói a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a Bethlen Gábor Alapkezelő révén, a Budapesti Goethe Intézet, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, valamint a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár voltak.

 

Az országos döntő eredményei

74 kB

77 kB

76 kB

73 kB

65 kB

76 kB

79 kB

77 kB

77 kB

74 kB

67 kB

Megosztás