Előadássorozat Heinek Ottó tiszteletére Budapesten

Heinek Ottót 1999-ben választották meg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (MNOÖ) főállású elnökévé és ezt a tisztséget – többszöri újraválasztással megerősítve – a 2018-ban bekövetkezett haláláig megszakítás nélkül töltötte be. A magyarországi német nemzetiség érdekeinek képviselőjeként és első rangú kisebbségi politikusként kiemelkedő közvetítőnek számított Magyarország és a német nyelvű országok között.

Heinek Ottó nevét viseli a Magyarországi Németek Háza rendezvényterme

A Magyarországi Németek Kulturális és Információs Központja és Könyvtára (Zentrum), a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége (VUdAK) Heinek Ottó tiszteletére rendezett emlékestet a budapesti Magyarországi Németek Házában május 30-án. Az alkalom apropója a Magyarországi Németek Házában lévő rendezvényterem névadási ünnepsége volt, az említett terem mostantól az MNOÖ egykori elnöke, Heinek Ottó nevét viseli. Az ünnepségen Englenderné Hock Ibolya jelenlegi elnök megható emlékbeszédet mondott és felidézte Heinek Ottó számos érdemét, amelyekkel jó példával jár elöl az egész magyarországi német közösség számára.  

Már Heinek Ottó váratlan halála után nem sokkal azt fontolgatta az országos német önkormányzat közgyűlése, hogy egy hazai német intézményt vagy közösségi teret nevezzen el róla, ez pedig most meg is valósult. – Heinek úr nagyra becsülte a magyarországi német képzőművészetet, ezért méltónak tartjuk, hogy róla nevezzünk el egy olyan termet, amelyben a közösségünkhöz tartozó művészek kiállításai kapnak helyet – fogalmazott Englenderné Hock Ibolya MNOÖ-elnök.

Heinek Ottó ezen kívül a közelmúltban posztumusz Jakob Bleyer Érem kitüntetésben is részerült elkötelezettségéért, melyet a Magyarországról Származó Németek Szövetsége idei 65. Szövetségi Svábbálján adtak át Gerlingenben. A díszoklevelet a budapesti rendezvényen is meg lehetett tekinteni. (A Bundesschwabenballról további információkat találhatnak az MNOÖ 17.05.2022-i hírlevelében és a Facebook-oldalunkon is .)

Tudomány és művészet a Magyarországi Németek Házában

Nem véletlenül viselte a rendezvény a “Tudomány és művészet a HdU-ban” címet, hiszen a művészetkedvelők és a tudományok iránt érdeklődők számára is remek időtöltést kínált. Az est folyamán két fiatal magyarországi német tudós, az MNOÖ Heinek-Ottó-Díjának első birtokosai, dr. Márkus Beáta történész és dr. Bechtel Helmut Herman irodalmár tartottak rövid előadást saját szakterületükön folyó kutatásaikról.

Az est különleges színfoltjaként “Mozgásban” címmel a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetségének (VUdAK) közös kiállítása is megnyílt, amely június 3-ig tekinthető meg a Magyarországi Németek Házában. Az eseményen köszöntőbeszédet mondott Schuth Johann VUdAK-elnök. A kiállítás kurátora Matzon Ákos, a VUdAK Művészeti Tagozatának elnöke. A kiállító művészek ezúttal a következők: Josef Bartl, Péter Berentz, Bernadett Breszkovics, István Damó, Jakob Forster, Julius Frömmel, Antal Dechandt, Ingo Glass, László Hajdú, Erzsébet Horváth, György Jovián, Manfred Karsch, Gábor Kovács-Gombos, Robert König, Endre Lehel, Erzsébet Lieber, Antal Lux, Ákos Matzon, Adam Misch, Volker Schwarz, Csaba Szegedi, Géza Szily, János Wagner és Peter Wrobel.

Az est moderátora Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár igazgatója volt. Harmonikakíséret: Radnai Tamás.

Fotó: Grund Lajos / Zentrum.hu

„Egy jó kezdet, melyet érdemes folytatnunk“

„Emlékezet – hagyomány – örökség” – Fiatal kutatók konferenciája Heinek Ottó emlékére

A különböző tudományágak fiatal magyarországi német kutatói közötti szorosabb együttműködés és megismerkedés ösztönzésére már a korábbi években is felmerült az MNOÖ részéről egy tudományos konferencia ötlete, amelyet azonban többek között járványügyi okok miatt el kellett halasztani. A néhai MNOÖ-elnök, Heinek Ottó tiszteletére rendezett emlékkonferenciára végül május 31-én kerülhetett sor a budapesti Goethe Intézetben. A jelenlévőket Stefan Brunner, az intézet nyelvi részlegének vezetője köszöntötte, majd Englenderné Hock Ibolya országos német elnök mondott köszöntőt.

Két szekcióban – történelem és nyelvészet – nyerhettek betekintést az érdeklődők a magyarországi német kisebbség történetével, jelenével és kultúrájával kapcsolatos aktuális kutatásokba és folyamatban lévő disszertációs projektekbe. A történelem szekcióban dr. Tóth Ágnes (MTA TK) elnökletével Muka Viktória (AUB) a két világháború közötti időszak különlegességéről, a budaörsi úrnapi virágszőnyegről zajló kutatásába vezetett be, valamint Pócsik Viktor (ELTE) a Magyarország és a német nyelvterület közötti testvérvárosi kapcsolatokról beszélt a szocializmus idején. A nyelvészeti szekcióban dr. habil. Gerner Zsuzsanna (PTE) vezetésével Sós Gabriella (ELTE) a dél-magyarországi német nők német nyelvterületre irányuló szezonális munkavállalói migrációjáról szóló interdiszciplináris kutatásainak aktuális kutatási helyzetét, Nagy Viktória (ELTE) a német nemzetiségi iskolák német nyelvi kompetenciamérésekkel kapcsolatos kihívásait mutatta be, Szívós István (ELTE) pedig a magyarországi németek identitásának elemzését a magyarországi német nyelvű nyomtatott médiában.

Az előadásokat a résztvevők kerekasztal-beszélgetése követte a magyarországi német kutatások kihívásairól és lehetőségeiről, melyet dr. Márkus Beáta Heinek Ottó-díjas történész, a Pécsi Tudományegyetem Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában Alapítványi Tanszékének oktatója moderált. Az MNOÖ konferenciájának társszervezője hangsúlyozta, kiemelten fontos számára, hogy a magyarországi német témákkal foglalkozó fiatal kutatók számára olyan fórumot biztosítsanak, ahol beszámolhatnak kutatási eredményeikről, találkozhatnak érdeklődő közönséggel és új kapcsolatokat építhetnek ki. Márkus kifejtette, hogy az előadók kiválasztásakor egyrészt az interdiszciplinaritásra helyezték a hangsúlyt, másrészt arra is törekedtek, hogy minél több régiót lefedjenek, és így több egyetem képviselői is jelen legyenek a konferencián. – Az előadások írott változatát egy konferenciakötetben kívánjuk megjelentetni, és a konferenciát egy olyan sorozat kezdetének is tekintjük, amely a következő években tovább folytatódhat majd – fogalmazott.

Fotó: Erdélyi-Pfiszterer Angelika / LdU

A konferencia a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a Pécsi Tudományegyetem Délkelet-közép-európai Német Történelem és Kultúra Alapítványi Tanszéke közös rendezésében, a Német Belügyminisztérium támogatásával valósult meg.

Megosztás