Englenderné Hock Ibolya: továbbra sem adunk alább az óvodáink-iskoláink színvonalából – A nemzetiségi oktatásügy további fejlesztéseiről is tárgyalt az országos német önkormányzat közgyűlése

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

Az országos német önkormányzat legfelsőbb grémiuma a magyarországi német közélet legfontosabb kérdéseiben dönt. A közgyűlés idei első ülésén számos technikai jellegű napirendi pont szerepelt. Azok mellett a testületi tagok bizottsági beszámolók alapján értékelték a tavalyi év eredményeit és kiemelkedő eseményeit:

A pénzügyi és ellenőrző, valamint a közbeszerzési döntéshozó bizottság 2019-ben kiemelten foglalkozott a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont éttermi épületszárnyának felújításával és bővítésével.

A kulturális és médiabizottság mindenekelőtt a német nyelvű színjátszás támogatására fókuszált, emellett gondját viselte az országszerte működő több száz kulturális csoportnak és a számos helytörténeti gyűjteménynek, valamint országos jelentőségű német nemzetiségi kulturális intézményeket és kezdeményezéseket támogatott.

Oktatási fronton mindenekelőtt a német önkormányzati fenntartásban működő iskolák, óvodák számának bővülése, pedagógusok és tanulók számára szervezett képzések és tanulmányutak, diákversenyek, a nemsokára elkészülő országos német tanösvény, valamint a magyarországi német pedagógushiányt orvosló ösztöndíjprogram ügye voltak napirenden.

A 2019-es évben a legfőbb feladat a nemzetiségi önkormányzati választások előkészítése, és ennek kapcsán mindenekelőtt a fiatalok mozgósítása volt – ismertette legfontosabb eredményeit az ifjúsági bizottság. A beszámolóból kiderült, ennek szellemében zajlott az immár ötödszörre, ezúttal Veszprémben megrendezett ifjúsági konferencia is. Sikeres volt emellett az a kezdeményezés is, amely a magyarországi német gyermekeket és fiatalokat tömörítő civil szervezetek közti szorosabb együttműködést szorgalmazta.

Megosztás