Folyamatban a több száz milliós fejlesztések – Beszámoló a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata legutóbbi közgyűléséről

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

Tavaly is kiegyensúlyozott gazdálkodás jellemezte a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatát, jóllehet nagyszabású események és beruházások tarkították az elmúlt évet. Azok közül is kiemelendő, hogy az MNOÖ fenntartásába vette a fővárosi Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégiumot. Az intézményátvétel zökkenőmentesen zajlott – erről az országos önkormányzat elnöke számolt be a közgyűlésnek. Heinek Ottó hangsúlyozta, az MNOÖ a következő tanévtől bizonyos racionalizálásokat tervez az iskolában annak érdekében, hogy az még hatékonyabban és gazdaságosabban tudjon működni. Ugyancsak az előző esztendőben kezdődött esett a DBU – immár saját tulajdonban lévő – épületegyüttesének teljes körű felújítása. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától érkezett 200 milliós támogatással megvalósuló munkálatok az elnök szerint a vártnál is gördülékenyebben zajlanak, a 2016/2017-es évad első darabját – a tervek szerint a Bölcs Náthánt – már a megújult falak közt mutathatja be a színház – mondta Heinek Ottó.

A közgyűlés a német nemzetiség kulturális autonómiájának bővítése jegyében újabb települési német önkormányzatoknak adta hozzájárulását ahhoz, hogy azok összesen hat nevelés-oktatási intézményt vegyenek át a KLIK-től. Ezzel a következő tanévtől már 45-re emelkedhet azoknak az iskoláknak és óvodáknak a száma, amelyeket német nemzetiségi önkormányzatok tartanak fenn. – Az intézményfenntartásnak ez a formája nemcsak kedvezőbb finanszírozást jelent: a német önkormányzatok az intézmények átvételével felelősséget vállalnak a jövő nemzedékeinek neveléséért – hangsúlyozta Heinek Ottó.

Krein Péter ügyvezető a közgyűlés előtt a városlődi Iglauer Park nagyszabású felújítási projektjéről beszélt. A festői Bakonyban található ifjúsági tábor renoválása már régóta esedékes: a régi faházakat újakra kell cserélni, az ebédlő bővítésre szorul, és magára a parkra is ráfér már a megszépülés. Az országos német önkormányzat és a Városlőd Község Önkormányzata közös tulajdonában lévő Iglauer Park rekonstrukciójára az Emberi Erőforrások Minisztériuma 90 millió forintos támogatást biztosított, a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI) kilátásba helyezett támogatása azonban sajnos egyelőre még várat magára. Jelenleg a leginkább megfelelő építési terv kiválasztása zajlik. A tulajdonosok hangsúlyozták: sem a tábor profilján – tudniillik, hogy főleg iskolai osztályokat, kirándulócsoportokat, természetkedvelő turistákat várnak -, sem pedig annak befogadóképességén nem kívánnak változtatni; a felújítás célja sokkal inkább az, hogy a szálláshely korszerűbbé, igényesebbé és kényelmesebbé váljon. A felújítási munkák a tervek szerint már ez év szeptemberében megkezdődhetnek, és ha minden jól halad, 2017 végére be is fejeződhetnek.

Az MNOÖ közgyűlése németországi támogatásokról is döntött. A Német Szövetségi Belügyminisztériumtól érkező mintegy 30 ezer eurós keretből összesen 55 hazai német kultúrcsoport felszerelése bővülhet; a BMI 2.810 eurót szán tíz német nemzetiségi intézmény, illetve szervezet régiókon átívelő kapcsolatainak elősegítésére; emellett pedig újabb négy német nemzetiségi önkormányzat gazdagodhat egy-egy kisbusszal az Étel kerekeken elnevezésű projekt keretében.

Az ülésen szó esett továbbá a nemzetiségek állami támogatásáról is: Ritter Imre bemutatta a Nemzetiségek Parlamenti Bizottságának 2017-es költségvetési igényeit. A német nemzetiségi szószóló hangsúlyozta, ha az Országgyűlés elfogadja a tervezetet, akkor a jövő esztendőben az ideinél több pénz jut a nemzetiségeknek. Ritter Imre elmondta, már hamarosan kiderül, sikerül-e keresztülvinni az elképzelést, a parlament ugyanis még a nyári szünet előtt tervezi megszavazni a jövő évi költségvetést.

Megosztás