FUEN konferencia Pécsett

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

Az Európai Nemzetiségek Föderális Uniója (FUEN) az Európában élő nemzeti kisebbségek független ernyőszervezete, melyet 1949-ben alapítottak Versaillesban. Ma a szervezet a kontinens 32 országából 84 tagszervezettel rendelkezik.

Hazai tagjai: Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, Országos Szlovák Önkormányzat, Gradistyei Horvátok Egyesülete, Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége.

A FUEN a szervezet szabályzatában megfogalmazottak szerint az európai nemzeti és etnikai kisebbségek érdekeit szolgálja, célja a kisebbségek identitásának, nyelvének, kultúrájának és történelemének támogatása és megőrzése.

A FUEN 2008. évi nemzetiségi konferenciája és közgyűlése a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata meghívására május 21-25. között Pécsett került megrendezésre. 28 országból a FUEN-tagszervezetek 180 képviselője érkezett a baranyai megyeszékhelyre.

A rendezvény első napján a tagszervezetek képviselői négy csoportba osztva rotációs rendszerben ismerhették meg a Pécsett élő nemzetiségek legfontosabb intézményeit és azok munkáját.

A nap zárásaként a „Pécs – Európa Kulturális fővárosa 2010” mottója alatt városnézést szerveztünk a résztvevőknek, ahol is nem csak Pécs nevezetességeit, de a 2010. évre készülő beruházások terveit, a munkálatokat is megtekinthették.

Az esti díszvacsora vendége volt Csovcsics Erika, a Gandhi Gimnázium igazgatónője, aki a speciális gimnázium történetéről, lehetőségeiről és problémáiról tartott előadást az egybegyűlteknek.

A rendezvény második napján került megrendezésre a FUEN nemzetközi konferenciája, melynek idei évi súlyponti témája a kisebbségi média helyzete volt. A délelőtti hivatalos megnyitón több állami szerv, nemzetközi szervezet és civil szervezet képviselője is felszólalt.

A konferencia díszbeszédét Tasnádi Péter úr, Pécs polgármestere tartotta. Polgármester úr beszédében kihangsúlyozta a városban élő nemzetiségek fontos szerepét és bemutatta Pécs városát, mint Európa Kulturális Fővárosát. Mint ahogy azt Tasnádi úr elmondta, a 2010. évi program megvalósításához szoros együttműködésre van szükség a város és az itt élő kisebbségek képviselői között.

A délután folyamán a konferencia súlyponti témája, a kisebbségi média helyzetéről kaphattak a résztvevők részletes tájékoztatást. A felkért szakértők bemutatták elkészített jelentéseiket, melyben rámutattak a különböző országokban fellelhető pozitív és negatív tapasztalatokra.

A kisebbségi média helyzetének javítása érdekében a konferencia zárásaként a szervezet ratifikálta a médiára vonatkozó alapvető jogok kartáját, melyet sajtókonferencia keretében mutattak be a nagyközönségnek.

A FUEN pécsi rendezvényének védnökségét Szili Katalin, az Országgyűlés Elnöke vállalta, aki a nap végén egy díszfogadás keretében személyesen köszöntötte a konferenciát

A rendezvény harmadik és negyedik napján került sor a FUEN éves közgyűlésére.

A közgyűlésen a FUEV elnöke bemutatta a Dialogforum-ot, mely szoros együttműködést jelent az Európai Parlament kisebbségi munkacsoportjával és a nyelvi hálózattal.

A rendezvény kulturális porgramjaként a résztvevők a főként németek által lakott Véméndet keresték fel, az ottani (horvát, német, román) kulturális műsor megtekintésével bepillantást nyerhettek Baranya többnemzetiségű életébe.

Megosztás