„Gyökerek és Szárnyak” – megjelent a magyarországi németek nevelési, oktatási és közművelődési programja

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

1. A nevelés, az oktatás és a közművelődés minden életszakaszban elsőbbséget élvez.

2. A német nyelv és kultúra a magyarországi német identitás fenntartásának és megerősödésének alapvető és elengedhetetlen feltétele.

3. A különböző intézmények és szervezetek hálózata minden területen széleskörű képzési, oktatási és közművelődési kínálatot biztosít.

4. A magyarországi német oktatásügy és közművelődés hatékonyságához meggyőző koncepciókra, megfelelő működési feltételekre, autonóm fenntartókra és kompetens közreműködőkre van szükség.

5. A magyarországi német nevelési, oktatási és közművelődési intézményekben folyó munka professzionális színvonalát minőségbiztosítási eljárások garantálják.

6. A nevelési, oktatási és közművelődési munka átfogó célja a kommunikációra és együttműködésre való készség, az öntudat és tolerancia, az önállóság és felelősségérzet kialakítása.

7. Gyorsan változó és többnyelvű világunkban a közvetített nyelvi és tárgyi ismeretek, a módszerek és kompetenciák a sikeres fellépés alapját képezik.

A fenti célok alapján a közeljövőben a négy terület (óvoda, iskola, felsőoktatás, egyesületek) szakértői a konkrét feladatokat dolgozzák ki.

A nevelési, oktatási és közművelődési programot az elkövetkezendő hónapokban egy továbbképzés keretein belül mutatjuk majd be a pedagógusoknak és a kisebbségi önkormányzatok képviselőinek.

A nevelési, oktatási és közművelődési program elérhető:

Megosztás