Jelentős lépések az országos német önkormányzat stratégiai céljai felé

Budapesten tanácskozott az MNOÖ közgyűlése

26 napirendi pontot tárgyalt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlése legutóbbi ülésén, amelyre május 6-án az Önkormányzat budapesti székházában került sor. Az ország különböző részeiből összegyűlt képviselők a szabályszerű működést szavatoló határozathozatalokon túl többek között személyi, a költségvetést érintő, stratégiai és pályázati támogatásokkal kapcsolatos ügyekről tanácskoztak.

Munkahelyváltás okán a képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok miatt lemondott a közgyűlési és pénzügyi és ellenőrzési bizottsági tagságáról Rierpl Erika Erzsébet. Közgyűlési mandátumát Buzásiné Delacasse Ivett Margit, bizottsági mandátumát Schulteisz Balázs vette át.

Elfogadta a közgyűlés a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 2022. évi zárszámadását. A testület elé terjesztett dokumentum összefoglalja az Önkormányzat tavalyi gazdálkodásának kiemelt eseményeit, amelyek közt szerepel a sikerrel zárult országgyűlési képviselői választásokra kapott támogatással való elszámolás, a Miniszterelnökségtől a Lenau ház felújítására kapott 250 milliós beruházási támogatás –, a nemzetiségi pedagógus ösztöndíjprogramra fordított finanszírozással, valamint a német önkormányzatok fenntartásában működő  köznevelési intézmények rezsikompenzációjára felhasznált kormányzati hozzájárulással és a hazai, illetve németországi pályázati támogatásokkal való elszámolás.
A grémium megvitatta és elfogadta az MNOÖ tulajdonában lévő gazdasági társaságok – a Deutsches Haus Szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft. és az ifjúsági tábort működtető Városlődi Villa Nonprofit Kft. –, továbbá az Önkormányzat által alapított, oktatási központokért felelős közalapítványok – így a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány és az Audi Hungaria Iskola Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány – 2022. évi beszámolóját.

Néhány technikai jellegű határozathozatalon túl megtörtént az országos önkormányzat idei költségvetésének első módosítása, amelyet többek között a köznevelési intézmények megemelkedett normatív támogatása és egyéb címzett kormányzati támogatások indokoltak.
Döntött a közgyűlés a Német Szövetségi Belügyminisztérium (BMI) régiókon átívelő tapasztalatcserékre biztosított támogatásának felosztásáról is. Az összesen csaknem 11 millió forint 24 pályázó német nemzetiségi önkormányzat, intézmény, illetve civil szervezet között oszlik meg. Emellett 21 magyarországi német kultúrcsoport is részesülhet BMI-forrásokból: a pályázaton sikeresen szereplő egyesületek összesen 7,5 millió forint értékben szerezhetnek be a kiírásban meghatározott felszereléseket.
A testület tagjai egyöntetűen egyetértésüket adták az immár 70. német nemzetiségi köznevelési intézmény települési német önkormányzati fenntartásba vételéhez, így a 2023/2024-es tanévtől már a Baranya vármegyei Palotobozsok óvodáját is a helyi német önkormányzat működteti majd. Mint ismeretes, a nemzetiségi törvény értelmében abban az esetben történhet meg az intézményátvétel, ha az adott bölcsődében, óvodában, illetve iskolában a gyermekek, illetve tanulók legalább háromnegyede részt vesz a nemzetiségi óvodai nevelésben, illetve iskolai nevelésben-oktatásban. Ahhoz, hogy egy intézmény nemzetiségi önkormányzati fenntartásba kerülhessen, minden szempontból meg kell felelnie az országos német önkormányzat szigorú követelményeinek.

Kormányzati rezsikompenzációban részesültek a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények. A csaknem 280 millió forint vissza nem térítendő támogatás felosztásának alapjául a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata mint közvetítő szervezet által készített felmérés szolgált, a tavaly október és idén március közötti időszakra érvényesített támogatások kifizetése megtörtént, a teljes körű elszámolás folyamatban van – hangzott el a közgyűlés ülésén.
Tartalmas beszámolót tárt a közgyűlés elé Englenderné Hock Ibolya elnök és Schubert Olívia elnökhelyettes az országos német önkormányzat legfontosabb tevékenységeiről, amelyek a testület legutóbbi tanácskozása óta valósultak meg. A dokumentum többek között a hazai és németországi támogatások aktuális állásairól, a folyamatban lévő infrastrukturális beruházások állapotáról, valamint a legfontosabb folyamatos teendőkről is tájékoztat, ugyanakkor kiemeli: az elmúlt három hónapban több mint 30 olyan jelentős rendezvényre, illetve tárgyalásra került sor, amelyeken az MNOÖ különféle szerepben vett részt. A beszámolóból az is kiderült, hogy jelentős előrelépések történtek az Önkormányzat stratégiájának megvalósításában: elindult a 300 évvel ezelőtti betelepülésre fókuszáló országos kommunikációs kampány, működik az új online programkereső naptár, workshopok indultak helyi német nemzetiségi tisztségviselők továbbképzésére, folytatódik az online nyelvkurzus- és kommunikációs tréning-sorozat, projekt indult a német nemzetiségi óvodákban zajló német nyelvű nevelés színvonalának emelésére, valamint újraindult a SVUNG nevet viselő közösségi média-platform.

A közgyűlés az oktatási bizottság előterjesztése alapján arról is döntött, hogy újabb két magyarországi településen létesülhet német tanösvény: a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hercegkúton és a Komárom-Esztergom vármegyei Nyergesújfalun. A 6-8 állomásos, a helyi németséget bemutató tematikus utak megvalósítását a Német Szövetségi Belügyminisztérium 10-10 ezer euróval támogatja.
Szauter Terézia közgyűlési tag, aki egyúttal a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának főigazgatója, arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a közalapítványi fenntartásban működő neves bajai oktatási központban struktúraváltás megy végbe: az eddig német nemzetiségi intézményként működő MNÁMK szeptember 1-től külföldi német iskolaként folytatja tevékenységét, német nemzetiségi intézményegységekkel. 
A tanácskozás végén Ritter Imre is beszámolt a legutóbbi közgyűlési ülés óta végzett munkájáról. Tevékenységét egyébként március eleje óta bárki nyomon követheti, a német nemzetiségi képviselő ugyanis heti rendszerességgel online hírlevélben tájékoztat az aktuális dolgairól. A hírlevélre bárki feliratkozhat – akár egy egyszerű, a ritter@t-online.hu -ra küldött email-lel is.      

Megosztás