Jelentősen növekedhet 2019-ben a nemzetiségek állami támogatása – A hétvégén tanácskozott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának közgyűlése

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata magabiztos lépésekkel valósítja meg egyik oktatásstratégiai célkitűzését, miszerint minél több német nemzetiségi óvodát, iskolát működtessen az adott település német önkormányzata. Eközben a három saját fenntartású intézményének színvonalát-kínálatát is szigorúan felügyeli és bővíti. A közgyűlés határozata alapján ezekben az egyébként kollégiummal is rendelkező oktatási központokban szeptemberben összesen több mint kétezer gyermek és fiatal kezdheti meg a – részben egynyelvű német – tanulmányait, illetve óvodai éveit. A cél a minőség és a hatékonyság folyamatos növelése. A pécsi Koch Valéria Iskolaközpont a jövő tanév elején avathatja fel azt az újonnan épült szárnyát, amelyben 140 fős menza, tanároknak és vendégeknek berendezendő étkezde, korszerű konyha, valamint három új tanterem kapnak helyet. Ezzel a 400 millió forintból megvalósuló beruházással párhuzamosan zajlik az országos német önkormányzat résztulajdonában lévő városlődi ifjúsági tábor teljes körű felújítása: a felújítás első üteme hamarosan befejeződik, miközben már folyamatban van a második szakasz előkészítése.

Jóváhagyta a közgyűlés a Szekszárdon működő, szintén az országos német önkormányzat tulajdonában lévő Magyarországi Német Színház jövő évadjának programtervezetét is. A teátrum különböző műfajokban hat bemutatót tervez: egy népszínművet, egy mesejátékot, egy osztálytermi darabot, egy zenés irodalmi estet, egy tragédiát és egy zenés vígjátékot. Az elmúlt évad négy legsikeresebb produkciója továbbra is megtekinthető lesz, sőt, a társulat hat Grimm-mese feldolgozásával országszerte bárhová meghívható.

A Német Szövetségi Köztársaság az előző évekhez hasonlóan most is a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közreműködésével támogatja a hazánkban élő német közösség különféle kezdeményezéseit. A MNOÖ szakbizottságainak javaslatai nyomán a közgyűlés 11 pályázatot támogatott, összesen 5.600 euró értékben, amelyek különböző régiókban működő német nemzetiségi önkormányzatok, egyesületek, intézmények közti kapcsolatok kialakítását, illetve fenntartását hivatottak elősegíteni. 35.000 eurós keretből húsz települési német önkormányzat által fenntartott óvoda bővítheti felszerelését, és a német belügyminisztérium további 18.000 euróval támogatja három új német nemzetiségi tanösvény kialakítását. Az ezzel kapcsolatos döntés alapján idén Bánd (Veszprém megye), Bátaszék (Tolna megye) és Csolnok (Komárom-Esztergom megye) foghat bele a maga tematikus ösvényének kialakításába.

A testület Schubert Olíviától, az MNOÖ elnökhelyettesétől és Surman-Majeczki Martin ifjúsági bizottsági tagtól hallhatott beszámolót az Európai Nemzetiségek Föderális Uniója (FUEN) nemrégiben Hollandiában megtartott tanácskozásáról, amelyen az ottani fríz kisebbség meghívására vettek részt. Mint elmondták, a kongresszus legfontosabb témája a sikerrel zárult Minority SafePack elnevezésű aláírásgyűjtési akció soron következő intézkedéseinek megvitatása volt. A FUEN jelentős sikerként értékeli azt, hogy az Európai Unió több mint 1,3 millió polgára támogatta az unióban élő kisebbségek jogai és támogatása mellett kardoskodó kezdeményezést. Az MNOÖ és a Magyarországi Német Fiatalok Közössége aktív részt vállaltak az aláírásgyűjtésben.

Ritter Imre német nemzetiségi képviselő, az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának elnöke a nemzetiségek állami támogatásának várható jelentős emelkedéséről számolt be. A kormány már jóváhagyta a Bizottság azon módosító javaslatát, amelynek nyomán a 13 nemzetiség 2019-ben az ideinél csaknem 5 milliárd forinttal több támogatást kaphat. Ritter mindenekelőtt a pedagógusok nemzetiségi pótlékemelésének folytatását emelte ki, ami – mint elmondta – az óvónő- és tanárhiány megoldása kapcsán kulcsfontosságú. A 2019-es költségvetési törvényt várhatóan még júliusban fogadja el a parlament. Heinek Ottó, az országos német önkormányzat elnöke köszönetét fejezte ki Ritter Imrének odaadó és kemény munkájáért, s hozzátette: a nemzetiségek beruházásaira szánt támogatások várhatóan több mint 40%-os emelése nagyon fontos a nemzetiségek saját fenntartásban működő oktatási és kulturális intézmények számára.

A tanácskozás végén a közgyűlés zárt ülésen tárgyalt aktuális politikai és gazdasági stratégiai kérdésekről, valamint megvitatta a német képviselő és az országos önkormányzat testületei közti együttműködés jövőben alkalmazandó gyakorlatát.

Megosztás