Kisebbségpolitikai vezetők továbbképzése és MNOÖ Közgyűlés Pécsett – 2011.06.24-26.

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke pénteki köszöntőjével vette kezdetét a továbbképzés, melyet egy tapasztalatcsere követett a Wekerle Sándor Alapkezelő egy képviselőjével. Kovács Zoltán, az alapkezelő munkatársa tájékoztatta a résztvevőket a pályázati rendszerről és a kisebbségpolitikai tevékenységet végző szervezetek és intézmények számára kiírt pályázatokkal kapcsolatos tapasztalatokról. Az új pályázati rendszer, a módosított pályázási és döntési kritériumok miatt főként a gyakori hibákat beszélték meg a résztvevők, illetve megoldási javaslatokat tettek a jövőre nézve.

A rendezvény második napján került sor az MNOÖ Közgyűlésének kihelyezett ülésére. Az ülés befejeztével délután folytatott a továbbképzés programja. Már hagyománnyá vált, hogy a közgyűlési tagok ilyenkor ellátogatnak egy közeli, magyarországi németek által lakott településre, ahol helyben is tapasztalatot szerezhetnek az ott élők helyzetéről és új kapcsolatokat alakíthatnak ki. Idén Somberekre látogattak el, ahol először a Hagyományok Házát, majd a német tájházat tekintették meg. A kirándulás legszebb része a sváb lakodalmas előadásán való részvétel volt.

A továbbképzés utolsó napján a sok új közgyűlési tagra való tekintettel bemutatkozott az MNOÖ Hivatala és mesélt az ott folyó munkáról. Ezt követően a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese, Dr. Németh Zsolt tartott egy nagyon érdekes előadást a 2011. évi népszámlálásról. Elnökhelyettes úr beszélt a népszámlálás lebonyolításáról és a kisebbségi hovatartozással kapcsolatos várható kérdésekről.

Megosztás