Kitüntették a magyarországi németek legjobb borait

TÖBB MINT 600 NEDŰT ÉRTÉKELTEK A MAGYARORSZÁGI NÉMETEK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA ÉS A MECSEKNÁDASDI SZŐLŐ- ÉS BORTERMELŐK EGYESÜLETE HAGYOMÁNYOS BORVERSENYÉN

Idén is díjazták a legjobb borászokat a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) és a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete közösen rendezett megmérettetésén, a Magyarországi Németek Országos Borversenyén, amelynek díjátadó ünnepségére április 15-én került sor a baranyai településen. Az immár három és fél évtizedes hagyományra visszatekintő megmérettetés 14. alkalommal országos merítésű. A rangos versenyre ezúttal 632 nedűt neveztek – 293 fehér, 236 vörös, 88 rozé és 15 siller mintát –, amelyek jó minősítésben és díjakban reménykedve szálltak versenybe. Az MNOÖ által alapított és adományozott Magyarországi Németek Fehérbora 2023 díjat a Szabó Laci Pincészete 2022-es Irsai Olivérje vehette át, a Magyarországi Németek Vörösbora 2023 címet a Garai Pincészetnyerte el a 2022-es Shyrazzal, a Magyarországi Németek 2023. évi Rozéborává pedig a Geszler Családi Pincészet 2022-es Rozé Cuvée-jét nevezte ki a zsűri. Idén először választották meg a Magyarországi Németek Parlamenti Képviselőjének Borát, az ezzel a kitüntetéssel járó oklevelet a díjat alapító ,Ritter Imre a Geszler Családi Pincészetnek adta át a 2022-es Chardonnay-jáért.

Évek óta jól bevált szokás szerint ezúttal is az egész országból érkeztek a zsűribe tapasztalt borszakértők, hogy megtalálják az idei legjobb rozé-, vörös- és fehérborokat. A mintákat bíráló ítészek kilenc négy-, illetve ötfős bizottságban kóstolták és pontozták a mintákat, a legjobbakat pedig egy úgynevezett csúcszsűri elé juttatták, amely végül kijelölte a legjobb nedűket. Ahhoz, hogy az ítészek ideális feltételek mellett dolgozhassanak, természetes fénynél, és a bor szervírozási hőmérsékleténél néhány fokkal melegebben tesztelték az egyes minták tisztaságát, illatát, karakterességét, zamatát.

A szakértők munkáját a kétnapos borbírálat során immár több mint tíz éve a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont gimnazistái segítik. Őket ezúttal is az egyébként mecseknádasdi származású tanárnő, Szigriszt Adrienn koordinálta: – Minden évben óriási élmény ez a fiataloknak. Amellett, hogy nagyszerűen érzik magukat, rengeteget tanulnak, hiszen jellemzően egyikük sem látott még közelről borbírálatot. A zsűrik tagjai szívesen mesélnek nekik arról, hogy mire érdemes figyelni a borok kóstolásakor. A fiatalok a munkájukkal egyébként az 50 órás kötelező közösségi szolgálatuk egy részét teljesítik.

Az országos német borverseny eredményeit a hagyományoknak megfelelően Mecseknádasdon, a helyi sportcsarnokban hirdették ki. Ezúttal is szép számmal akadtak jó borok, amelyek üvegein a jövőben megjelenhet a magyarországi német borversenyen történt sikeres szereplést igazoló, immár országosan is elismert embléma. A megmérettetésen való részvételnek egyébként nem volt feltétele a borászok német nemzetiséghez való tartozása. A verseny sokkal inkább attól kötődik a hazai németséghez, hogy annak szervezői a német közösség tagjai és a nemzedékről-nemzedékre hagyományozott német szőlő- és borkultúra lelkes ápolói.

A díjátadón megjelenteket mások mellett Englenderné Hock Ibolya is köszöntötte. – Számos hasonló versenyt rendeznek szerte az országban, számunkra mégis ez a legkedvesebb, hiszen nekünk és rólunk szól – hangsúlyozta az országos német önkormányzat elnöke. – Én magam is úgy nőttem fel, hogy az életünk fontos része volt a munka a szőlőben; a tőkék és maga a bor szoros tartozékai voltak mindennapjainknak és ünnepnapjainknak is. Elődeink azt tartották, hogy akinek nincs szőlője és pincéje, az igazán szegény. Már egy a betelepedési időkből ránk maradt vers is azzal toboroz telepeseket Magyarországra, hogy itt mennyi bor terem. Nagyon sajátságosak a sváb falvak pincesorai, amelyek a településeken kívül találhatók, szinte önálló falut alkotva, miközben a szőlőket máshová telepítették – talán azt sugallva, hogy a munkát és szórakozást szét kell választani. Gyerekkorom hagyományai nagyon különböznek a jelenlegi borkultúrától. Annak idején a bor az étkezés része volt, vízzel higítva itták, éppen ezért nem is a minőségi borokon volt a hangsúly, hanem a mennyiségen; olyan fajtákat tartottak, amelyeknek nagy hozama volt. Manapság már valódi borkultúráról beszélhetünk, amelynek az új és a hagyományos borfajták egyaránt részei. A magyarországi német borverseny ötlete itt, Mecseknádasdon született, s azóta is itt rendezik meg minden évben. Köszönöm Hetényi Jánosnak és Szigriszt Jánosnak azt a sok éves munkát, amit ebbe a rendezvénybe fektettek, s bízom abban, hogy követőkre is fognak találni az ifjúság körében.

A német nemzetiségi műsor és a díjátadó után kiadós vacsorára és hajnalig tartó báli mulatságra várták a vendégeket.
Az idei borverseny részletes eredményeit ide kattintva tekinthetik meg.

Fotók: Szigriszt Adrienn, Gallai Gergely, Szigriszt János

Megosztás