Különdíjat kapott a Zentrum a 6. Nemzetiségi Filmszemlén

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

A Filmszemlére közszolgálati televíziók nemzetiségi szerkesztőségei, nemzetiségi témát feldolgozó szerkesztőségek, a kereskedelmi televíziók nemzetiségi témákat megjelenítő alkotói, helyi ill. városi televíziók, valamint független filmkészítők ill. műhelyek pályázhattak. A beérkezett filmekből háromtagú zsűri választotta ki azokat az alkotásokat, amelyeket az eseményen bemutattak, ők választották ki a végső nyerteseket is. A bizottság tagja volt Dr. Brindusa Armanca, a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatónője és Born Ádám, az MTV vezető szerkesztője. A zsűri elnöke Almási Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense volt.

Az érdeklődők a filmeket ingyen tekinthették meg az Uránia Filmszínházban. Az este folyamán a zsűri tagjai vitafórum keretein belül mondták el véleményüket a beérkezett művekről, az alkotók is feltehették kérdéseiket. Almási hangsúlyozta, hogy a zsűri ítélete nem lehet teljesen objektív, hiszen egyes szempontok, mint például a film témája vagy üzenete nagy mértékben szubjektívvé teszik a döntéseket.

A bizottság tagjai elismerték a művek alkotóinak teljesítményét, hiszen igen rövid idő alatt készítettek jó filmeket. Egyetértettek továbbá abban is, hogy a televízióknak az “a kevesebb több” elvet kellene követniük, azaz a minőséget kellene a mennyiség elé helyezniük. A zsűri másik kritikája az volt, hogy a filmek olykor túlságosan bennfentesek, a kívülálló nehezen érti meg azokat.

Az este folyamán a díjkiosztón adták át a három fődíjat illetve a három különdíjat.

Az est díjazottai:

Fődíj: „A Nap és a Hold” Rendező: Dömötör Péter, szerkesztő: Horváth Éva

2. díj: „Ábel Debrecenben” Rendező: Dömötör Péter, szerkesztő: Szabó Jutka

3. díj: „Tatárszentgyörgytől Tatárszentgyörgyig” Rendező: Daróczi János

Az est különdíjasai:

A Román Kulturális Intézet különdíja: „Apró sváb dolgok”

Rendező: Kovács Attila

Szerkesztő: Ambach Mónika

Kállai Ernő, kisebbségi ombudsman különdíja: „Janjevo a szívekben”

Rendező: Gugán Iván

Szerkesztői különdíj: Antala Zsuzsanna, a „Visszatérés” című filmért és eddigi pályafutásának elismeréseként.

(Forrás: www.zentrum.hu)

Megosztás