MAGYARORSZÁGI NÉMET VAGY. VÁLLALD! – HÁROMNAPOS TANÁCSKOZÁSON KÉSZÜLT A PARLAMENTI VÁLASZTÁSOKRA AZ ORSZÁGOS NÉMET ÖNKORMÁNYZAT

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

Mintegy 40 ezer, különféle érdek, értékrend és politikai preferencia alapján választó ember meggyőzése és bizalmának elnyerése szükséges ahhoz, hogy célt érjen az országos német önkormányzat törekvése. Ehhez elengedhetetlen az egységes, következetes és átható tájékoztatás – hangsúlyozta a választási kampánykommunikációt részletező előadásában Szeiberling Krisztina. A bajai tanácskozás ugyanis az MNOÖ kommunikációs felelősének prezentációjával vette kezdetét.

A véleménycsere szombaton a közgyűlés idei utolsó ülésével folytatódott. A képviselők összesen 15 napirendi pontot vitattak meg, melyek közül az egyik legfontosabb az országos önkormányzat jövő évi költségvetése volt. A tervek szerint 2018-ban is jelentős összeg jut oktatásfejlesztési projektekre. Jóváhagyta a közgyűlés azt az elképzelést, amely szerint jövőre fontos feladatkörrel bővülhet a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet tevékenysége. A pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban működő intézményegység 2018-tól szakértő stábot tart majd fenn, amelynek feladata az lesz, hogy tanácsokat adjon a helyi nemzetiségi önkormányzatok által átvett oktatási intézményekben felmerülő problémák megoldására.

A közgyűlés emellett több olyan napirendi pontot is jóváhagyott, amely a már jelenleg is jól működő oktatási intézmények további fejlődését, infrastrukturális bővülését garantálja; továbbá egyetértését adta a városlődi német nemzetiségi általános iskola és óvoda átvételéhez. Az országos német önkormányzat – ahogy eddig, úgy a jövőben is – kiemelten szorgalmazza, hogy bizonyos feltételrendszer megléte esetén minél több német nemzetiségi óvoda és iskola fenntartását vegye át az adott település német önkormányzata. Az MNOÖ ugyanis a saját fenntartású német nemzetiségi iskolák hálózatának bővülésében látja a fiatalok identitásának, megfelelő nyelvi fejlődésének, valamint a német kultúra iránti fogékonyságának biztosítását.

Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti szószólója, Heinek Ottó, az országos német önkormányzat elnöke, valamint dr. Buzál Attila jogász a választási kampánnyal és a német nemzetiségi névjegyzékbe való regisztrációval, valamint a választásokkal kapcsolatos tartalmi és technikai tudnivalókkal kapcsolatos részletekről beszélt a hallgatóság előtt.

Munka után édes a pihenés: a kihelyezett közgyűlés résztvevői a szombat estét Nemesnádudvaron, egy közelben fekvő, németek lakta településen töltötték. Dr. Kovács István polgármester és a német önkormányzat elnöke, Heltainé Panyik Erzsébet falusétára invitálta őket, beszámolót hallhattak a német önkormányzat munkájáról, végül a művelődési házban kulturális műsort tekinthettek meg.

A választási kampánnyal kapcsolatos eddigi eredmények és feladatok vasárnap délelőtti összegzését Koch Emil előadása követte: az MNOÖ ifjúsági bizottságának elnöke a Svung nevű Facebook-oldalt mutatta be. Bár az említett felület még viszonylag új, de máris a magyarországi német fiatalok közkedvelt kommunikációs platformja.

A háromnapos kihelyezett közgyűlés zárásaként a résztvevők a Minority SafePack elnevezésű polgári kezdeményezésről hallhattak előadást: a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata maga is részt vesz az Európai Nemzetiségek Föderális Uniójának (FUEN) akciójában, amelynek az a célja, hogy 2018. márciusáig egymillió aláírás gyűljön össze annak érdekében, hogy az Európai Unió foglalkozzék az európai kisebbségek ügyével.

A háromnapos tanácskozás a Német Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériuma támogatásával valósult meg.

Megosztás