Megbízható információk hiteles forrásból

Online előadássorozat indul a magyarországi németek történetéről és népi kultúrájáról

A magyarországi németekről szóló igényesen szerkesztett, hiteles forrásból származó online tartalmak nehezen lelhetők fel, ezen túl pedig gyakran nemcsak laikusok, hanem esetenként kutatók számára is nehézséget okozhat a különböző adatokat és információkat felvonultató internetes kínálat megítélése a tartalmak hitelessége és forrásaik megbízhatósága szempontjából. Nagyszabású projektet indított emiatt 2021-ben a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, melynek keretében az említett hiányosságokat hiteles tartalmakkal ellensúlyozza: a hazai német közösséghez tartozó neves kutatók és tudósok mutatják be saját szak- és kutatási területeiket egy online, minden érdeklődő számára szabadon hozzáférhető videósorozat keretében.

Egyes filmek olyan felkapott kérdéskörökre összpontosítanak, mint például a hazai németség történelme, nyelvjárásai, amelyeket gyakran nem megfelelően mutatnak be, és amelyekkel kapcsolatban jellemzően hiányosságok mutatkoznak az alapvető ismeretek terén is. Emellett olyan témák is terítékre kerülnek, amelyek gyakran települési projektek alapjául szolgálnak, és éppen ezért tudományos megalapozottságot igényelnek (pl. búcsúhoz kapcsolódó szokások, esküvői hagyományok, étkezési szokások vagy népviseletek). Előkerülnek továbbá olyan tartalmak is, amelyek hagyományőrző együtteseknek – zenekaroknak, kórusoknak, tánccsoportoknak – segítenek abban, hogy a színpadra állítandó produkcióik minél autentikusabbak legyenek.

Az előadások előkészítéséhez esetenként kiváló alapot szolgáltatott egy magyarországi német témákat felölelő tanulmánykötet-sorozat: a Magyarországi Németek Néprajza című gyűjtemény (szerk. Manherz Károly) ugyanis immáron évtizedek óta igényes, szakértők által gondozott és szerkesztett tudományos munkákat jelentet meg. A kiadványokban szereplő tanulmányok szerzői közül többen is vállalták, hogy előadóként részt vesznek az említett MNOÖ-projektben. A projekt első tíz online előadásának összeállítása jelenleg is folyamatban van, illetve részben már el is készült. A videók különböző területeket mutatnak be neves előadók tolmácsolásában: Magyarországi német nyelvjárások (prof. dr. Wild Katalin), A magyarországi németek története az államalapítástól a 19. századig (dr. Vitári Zsolt), Magyarországi német népszokások: Búcsú (prof. dr. Wild Katalin), Esküvői szokások (Englenderné Hock Ibolya), Népviseletek (Englenderné Hock Ibolya) Étkezési szokások (Bászler Mária), Nemzetiségi önkormányzatok, jogi hátterek, parlamenti képviselet (Schubert Olívia), A magyarországi németek történelme a 19. századtól napjainkig (dr. Vitári Zsolt), Magyarországi német népzene (Kaszás Sándor), Magyarországi német néptáncok (Heil Helmut).

 

Sokrétűek a céljai az országos német önkormányzat kezdeményezésének, mely a Német Szövetségi Belügyminisztérium és Magyarország kormánya támogatásával valósul meg: egyrészt a videók az érdeklődők hiteles oktatását és tájékoztatását hivatottak szolgálni, másrészt a hazai német közösség már elfeledett dolgainak bemutatása, azok újrafelfedezése is célját képezi a bemutatóknak. A projekt fő célja azonban egy információs adatbázis létrehozása a magyarországi németekről, amely 2-3 éven belül remélhetőleg egy átfogó, jó minőségű filmgyűjteményt eredményez majd. Az országos német önkormányzat azt reméli, hogy a videók az oktatási intézmények és az országszerte több mint 400 német egyesület, valamint bel- és külföldi magánszemélyek hasznára is válnak, hiszen sokrétűen felhasználhatók: az iskolákban népismeret órákon, egyesületek és önkormányzatok által szervezett rendezvények alkalmával, helytörténeti múzeumokban vagy klubhelyiségekben filmvetítésként vagy nemzetiségi esteken egy-egy kerekasztal beszélgetés témaindítójaként.

 

Az első tíz, egyenként átlagosan mintegy 60 perces, német nyelvű, magyar feliratos videót a pécsi székhelyű PTI Communications Kft. készíti. Az előadásokat felvételek és utómunkák után online teszik közzé az MNOÖ YouTube-csatornáján, a www.ldu.hu honlapon, valamint azMNOÖ Facebook-oldalán és a Magyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ (UMZ)honlapján is.

Megosztás