Megkezdte választási felkészülését a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

HOSSZÚ KIHAGYÁS UTÁN ISMÉT SZEMÉLYESEN ÜLÉSEZETT AZ ORSZÁGOS NÉMET ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE

Egy teljes évig csak informálisan és online ülésezett a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlése, a hivatalos döntéseket az MNOÖ elnöke hozta meg. Most végre sor kerülhetett a járványhelyzet okozta hosszú kihagyás utáni első személyes találkozóra. Szeptember 25-én a Baranya megyei Véménden üléseztek a hazai németség legfőbb döntéshozó testületének tagjai. Megvitatandó témából ezúttal is akadt bőven: a fókuszban ezúttal költségvetési, oktatási, kulturális és infrastrukturális beruházásokat érintő témák voltak, de ezúttal már komolyan szóba került a 2022-es országgyűlési választásokra való felkészülés is.

Két jubiláló munkatárs – a 20 éve az MNOÖ-nél dolgozó Sax Ibolya oktatási referens és a 25 éve a bajai regionális irodát vezető Knollné Bakonyi Andrea – köszöntésével nyitotta meg a közgyűlés tanácskozását Englenderné Hock Ibolya.

KÖLTSÉGVETÉS

Az elnök a napirend élén beszámolt az önkormányzat idei első félévi költségvetéséről. A beszámolóból kiderült, az önkormányzat által fenntartott intézmények első félévi bevételei a kialakult járványhelyzet és az abból fakadó korlátozások miatt a tervezett alatt alakultak, mindazonáltal valamennyi intézmény élt a különböző pályázati lehetőségekkel, így a gazdálkodás kiegyensúlyozott volt. A közgyűlés elé került továbbá az idei költségvetés harmadik módosítása is, amely alapján ismét megerősítést nyert a stabil gazdasági irányítás és pénzügyi helyzet.

IGLAUER PARK

A közgyűlés tárgyalta, majd jóváhagyta a városlődi Iglauer Park ingatlanán-tulajdoni viszonyainak módosítására vonatkozó előterjesztést. A Bakony szívében található népszerű ifjúsági tábort az országos német önkormányzat és Városlőd települési önkormányzata ez idáig egyenlő – fele-fele – arányban tulajdonolta. Az MNOÖ a rá eső hányad növelését indítványozta, mert az elmúlt években jelentős, összesen mintegy 500 millió forintos beruházást hajtott végre a táboron. A Városlőddel kialkudott, az MNOÖ-re eső 7/10, illetve a Városlődre eső 3/10 arányú tulajdoni hányad az MNOÖ szerint jobban tükrözi a két önkormányzat szerepvállalását.

AZ MNOÖ INTÉZMÉNYEINEK BESZÁMOLÓJA A TAVALYI ÉVRŐL

2020-ban a koronavírus-járvány miatt alapvetően új szakasz kezdődött az országos német önkormányzat fenntartásában lévő intézmények életében is. A pandémia különleges kihívások elé állította mind a kulturális, mind az oktatási intézményeket – ez derült ki azok éves beszámolóiból. A közgyűlés elé terjesztett dokumentumok szerint a lezárások, a távoktatás és az online térbe kényszerült rendezvények a gyökeresen megváltoztatták a mindennapi életet, ennek ellenére az egyes intézmények számos projektről és eredményről számoltak be: Az oktatási központok szép számmal valósítottak meg identitásmegőrző és -közvetítő kezdeményezéseket, fantáziadús projekteket a német nyelv népszerűsítésére. Kiderült, a német iskolában megszerzett értékes érettségivel a zsebükben a gimnáziumok diákjai remek esélyekkel vághatnak bele a felsőfokú tanulmányaikba. A beszámolókban taglalt innovációk – például a győri Audi Hungaria Iskolában elsőként létrehozott táblagép-osztály, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában megépített új sportcsarnok és sportpálya, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban a fenntarthatóság és ökológia témaköreiben megvalósított programok, a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium közösségi termeiben a tanulók tájékoztatására szolgáló új digitális eszközök beépítése, vagy akár a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium tanulói által készített talkshow-sorozat – mind-mind az oktatási intézményekben folyó magas szintű munkáról tanúskodnak.

          A járvány a szekszárdi Magyarországi Német Színház (DBU) működését is nagyban befolyásolta: a lezárások hónapjaiban mintegy 100 előadás maradt el, ám a teátrum a szigorú gazdálkodásának köszönhetően valamennyi munkatársát megtarthatta, sőt, még díjat is nyert: az OUT! – Az internet fogságában című előadás elnyerte az első Osztályterem Színházi Fesztivál egyik rangos díját.

          A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) is kreatív kezdeményezésekkel vészelte át a világjárvány rendezvények nélküli időszakát. A beszámolója szerint hetente jelentetett meg online könyvtippeket, videokonferenciák keretében ismertette meg az érdeklődőkkel a könyvtárat, és az online platformjain folyamatosan naprakész információkat tett közzé. A népszerű Blickpunkt (képek versenye), valamint a TrachtTag (a népviselet napja) teljes egészében az interneten zajlott.

BESZÁMOLÓ AZ MNOÖ NYÁRON VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL

Az MNOÖ elnöke, Englenderné Hock Ibolya – aki nemrég tért vissza olaszországi és németországi hivatali útjairól, miközben már újabb dániai és németországi utazásra készül – helyettese, Schubert Olívia segítségével ismertette az országos önkormányzat idei nyarának sokrétű tevékenységét. A legfontosabb események közt szerepelt többek között az, hogy a Magyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ segítségével folytatódhat az évek óta zajló Nemzetiségi Pedagógus-Ösztöndíjprogram; az MNOÖ emellett rendszeres megbeszéléseket folytatott a Német Szövetségi Belügyminisztériummal a nemrég befejezett, a folyamatban lévő és a tervezett projektekről; kiderült továbbá, hogy négy munkacsoport dolgozik az önkormányzat stratégiájának továbbfejlesztésén, hogy hamarosan befejeződik a lejárt stratégia értékelése, és folyamatban van az új célok kidolgozása.

          Jelenleg nyolc jelentős infrastrukturális beruházás van folyamatban, illetve fejeződött nemrég be, asok összértéke 1,9 milliárd forint. Schubert Olívia részletesen tájékoztatta a megjelenteket az említett projektekről, valamint az azokkal járó komplex feladatokról. Kiderült, a pécsi Lenau Ház felújítása a kész tervek fázisánál tart; a Koch Valéria Általános Iskola elektromos hálózatának rendbetétele befejeződött, miközben ugyanezen oktatási központ középiskolájának felújítása és bővítése a tervezésnél tart; már javában zajlik a Friedrich Schiller Gimnázium tetőszerkezet-felújításának első szakasza; befejeződött a pécsi Szőnyi utcai óvoda bővítése és felújítása; folyamatban van a Veszprémi Német Ház renoválásának előkészítése, az MNOÖ budapesti székháza alagsorának felújítása, valamint a bundapesti Német Nemzetiségi Gimnázium felújításának tervezése. 

          A nemzetiségi ügyekért felelős államtitkárság azzal kereste meg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatát, hogy az felmérje, hogy az intézményfenntartó települési német önkormányzatoknak mekkora beruházási támogatásra lenne szükségük az általuk fenntartott óvodák-iskolák ingatlanjain elvégzendő felújítási-bővítési munkálatok megvalósításához. Kiderült, a teljes végösszeg több mint 2 milliárd forint. Az MNOÖ az említett kérelmeket – a maga 2,7 milliárd forintos igényével együtt – a közgyűlés elfogadó határozatát követően benyújtja az illetékes minisztériumhoz.  

A NÉMET NEMZETISÉGI KÉPVISELŐ BESZÁMOLÓJA

Az eddigi gyakorlathoz hasonlóan a német nemzetiségi országgyűlési képviselő ezúttal is beszámolt a testületnek a legutóbbi ülés óta végzett tevékenységéről. Ritter Imre a számos rendezvény közül, amelyen részt vett, külön kiemelte azt a közelmúltbéli, a Parlamentben megrendezett eseményt, amelyen nemzetiségi ösztöndíjjal támogatott leendő pedagógusokkal találkozott. Beszámolt továbbá a magyarországi nemzetiségek országos önkormányzatainak jövőre tervezett többlettámogatásairól is.  

VÁLASZTÁS 2022

Megkezdte az országgyűlési választásokra való felkészülését az MNOÖ. Az önkormányzat a 2014. és a 2018. évi választáshoz hasonlóan ezúttal is német nemzetiségi listát állít. A közgyűlés módosította az MNOÖ szervezeti és működési szabályzatát annak érdekében, hogy az egyértelmű rendelkezéseket tartalmazzon a nemzetiségi lista állítására vonatkozóan. Az országos német önkormányzat ezzel megteremtette a szükséges átláthatóságot és a világosan meghatározott választási eljárást, a jövőben pedig ennek megfelelően fog eljárni. A nemzetiségi lista állítása tehát mostantól megkezdődhet, arról az önkormányzat közgyűlésének következő ülésen születik majd döntés.

Elhangzott, a voksolásra legkorábban 2022. április 3-án kerülhet sor, a német listára továbbra is csak az szavazhat, aki a parlamenti választásokra is kiterjedően felvetette magát a német nemzetiségi névjegyzékbe. A regisztráció folyamatos.

Szűk egy hónapja zajlik országos az az MNOÖ által megrendelt reprezentatív közvélemény-kutatás, amely az önkormányzat és a parlamenti képviselet tevékenységével kapcsolatban gyűjt visszajelzéseket. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatnak az említett felméréssel az a célja, hogy annak eredményeit alapul véve készíthesse el a 2022-es országgyűlési választásokra vonatkozó programját.

Megosztás