„Minden német nemzetiségi településnek megvan a maga különlegessége, amely mellett azonban gyakran elmegyünk” – Tanösvényen ismerkedhetünk a Pilisszentivánon élő németekkel

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

– Végre elérkezett a pillanat, hogy Önöknek is megmutathatjuk, min dolgoztunk több mint egy éven át: elkészült Pilisszentiván hétállomásos, táblákkal, történetekkel, feladatokkal szemléltetett német nemzetiségi tanösvénye – e szavakkal fejezte ki örömét Klencsák István, a pilisszentiváni német nemzetiségi önkormányzat elnöke a tanösvény ünnepélyes átadásán.

– Német nemzetiségi tanösvényeinkkel mindenkiben tudatosítani szeretnénk, hogy minden egyes településünknek megvan a maga saját identitása, különlegessége, amely mellett gyakran egyszerűen elmegyünk – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke. – Az MNOÖ 2020-ig szóló stratégiájában feltettük a kérdést, vajon hogyan kell bánnunk kulturális örökségünkkel, és melyek azok a modern eszközök, amelyek segítségével továbbörökíthetjük azt. Reméljük, hogy a tanösvények ilyenek lesznek! Bízom benne, hogy minél több német nemzetiségi település dönt majd úgy, hogy belevág és megalkotja a maga tematikus útvonalát.

Az első német nemzetiségi tanösvényeket a Pest megyei Pilisszentivánon és a baranyai Sombereken adták át. Az említett két falu ugyanis késznek mutatkozott arra, hogy otthont adjon az országos német önkormányzat egy-egy próbaprojektjének. Egy Németországban már bejáratott, hazánkban azonban kevéssé ismert és alkalmazott helyi közösségfejlesztő módszer segítségével azt kívánták elérni, hogy a településen működő intézmények és szervezetek fokozottabb együttműködéssel közös, maradandó és értékes dolgot teremtsenek.

Englenderné Hock Ibolya, az MNOÖ oktatásügyekért felelős tanácsnoka a tanösvény ünnepélyes átadásán elmondta, 2010-ben született meg az ötlet, hogy a módszert német nemzetiségi településeken alkalmazzák: – Akkoriban alkottuk meg az országos önkormányzat 2016-ig szóló oktatási stratégiáját. Egyik célunk úgynevezett aktív iskolák létrehozása volt, azaz annak elősegítése, hogy a gyermekek a szokványostól eltérő megközelítési módok mentén tanulhassanak. E célkitűzésünket összhangba hoztuk azzal, amely a német nemzetiségi falvakban működő szervezetek intenzívebb együttműködésére irányult.

Pilisszentiván önkormányzata üdvözölte a kezdeményezést és támogatásáról biztosította a település német önkormányzatát. Poppréné Révay Gyöngyi polgármester az ünnepségen kiemelte, fontos az elődök hagyatékának tisztelete: – Nemzetiségünk történetét nem a tankönyvekből tanulhatjuk meg, mert a tankönyvek csak a „sűrítményt” tartalmazzák, nem pedig az „esszenciát”. Nagyon fontos ezügyben a pedagógusok szerepe, ám még az övékénél is nagyobb felelősség hárul a szülőkre, nagy- és dédszülőkre. A legfontosabb: mesélni, mesélni! Azt remélem, hogy minél több gyermek járja végig az idősebbek segítségével az új tanösvényt.

Hamarosan elkészül a két új német nemzetiségi útvonal közös honlapja, ám Pilisszentiván és Somberek addig is várja a látogatókat. Akár még átutazóban is érdemes megállni a falvakban néhány órára, mert a tematikus ösvények garantáltan sok érdekességgel szolgálnak.

A projektet a Németországi Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériuma támogatta.

Megosztás