Olga Martens: Nyitottak vagyunk más német kisebbségek felé, szívesen hagyatkozunk a tapasztalataikra – Oroszországi németek tanulmányozták a magyarországi németek oktatási rendszerét

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

A küldöttség tagjai az oroszországi Moszkvából és Omszkból érkeztek. Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem Germanisztikai Intézetét keresték fel, majd a pécsi Koch Valéria oktatási központ óvodáját és iskoláit tekintették meg. Englenderné Hock Ibolya, az intézmény igazgatója és Weigert József, a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet vezetője mutatták be a vendégeknek az országos német önkormányzat oktatási stratégiáját, célkitűzéseit, elveit és bevált eszköztárát.

– Mi, oroszországi németek különösen nyitottak vagyunk más országok német kisebbsége felé. Ennek mindenekelőtt az az oka, hogy – bár a legnagyobb lélekszámú német népcsoport vagyunk – meglehetősen szétszórtan élünk, és ráadásul Németországtól a legmesszebb. Éppen ezért kétszeres kihívással nézünk szembe, amikor a fennmaradásunk és a fejlődésünk a cél – fogalmazott a delegációt vezető Olga Martens.

Az oroszországi németek legmagasabb szintű közhasznú szervezetének helyettes vezetője elmondta, népcsoportjuk 2011-ben kezdte meg kisebbségi oktatási rendszerének fejlesztését. – Nem szeretnénk mindent elölről kidolgozni, amikor Európa-szerte több népcsoport tapasztalataira is hagyatkozhatunk. E célból már meglátogattuk a dániai németeket, valamint a németországi szorbokat és dánokat. A célunk, hogy kidolgozzuk az óvodai nevelés, az iskolai oktatás és a pedagógus-továbbképzés rendszerét.

Olga Martens szerint az oroszországi németek helyzete sok tekintetben hasonlít a magyarországi németekére. Ők is szembe kell hogy nézzenek azzal a kihívással, hogy a gyermekek már nem a családjaikban sajátítják el a német nyelvet. Mindenesetre elkötelezetten fejlesztik az oktatási rendszerüket: – 2015-ben indítottuk az első óvodai csoportunkat, mára pedig már körülbelül kétszáz hasonló működik. Saját iskolánk ugyan nincs, de tíz állami oktatási intézménnyel kötöttünk megállapodást arról, hogy német nyelven oktathatunk bizonyos tantárgyakat, például történelmet és kultúrát.

A küldöttség magyarországi látogatása a Pécsi Tudományegyetem német tanszékének, majd a Lenau Ház, a pécsi németség kulturális központjának megtekintésével zárult. A hétfős csoportot Pécsett Németország pécsi tiszteletbeli konzulja, a PTE német nyelvi tanszékének vezetője, dr. Gerner Zsuzsanna kísérte.

Megosztás