Örökség-Kultúra: Bemutató a Magyarország Németek Országos Önkormányzatánál

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

Az “Örökség-Kultúra” Oktatási E-Könyv- és Médiatár a Sulinet program keretében több tárgykörben digitalizálja az oktatás számára fontos szakirodalmakat ill. teszi ezeket oldalán hozzáférhetővé. E munka nagy jelentőségű része a magyarországi kisebbségekkel foglalkozó szakirodalom feldolgozása.

Az oldalt Barna Gábor, a projekt vezetője mutatta be. Beszéde elején kiemelte, hogy már az Európa Tanács is megfogalmazta, a kulturális örökséget közelebb kell hozni az emberekhez – különösen a fiatalokhoz -, ehhez pedig az internet a legjobb eszköz. Ahogy az elektronikus könyvekhez a technológia fejlődésével egyre egyszerűbb hozzáférni, már a 40-es, 50-es generáció is kezd nyitni az új eszközök felé.

Az oldal tartalma szabadon hozzáférhető. A projektben résztvevők véleménye szerint, ha egy kiadvány közpénzből készül, annak közkinccsé kell válnia, bárki használhatja azokat, feltéve, ha a szerzői adatokat megfelelően feltünteti. Ezeknek a kiadványoknak az interneten a helyük.

Barna véleménye szerint a kisebbségek esetében különösen fontos ez a fajta megjelenés, mert a népesség zöme szinte semmilyen tudással nem bír a kisebbségekről. Különösen az oktatási intézményeknek van szüksége a folyamatosan elérhető segédanyagokra. Fontos, hogy legyen lehetőség a kisebbségi nyelvek elsajátítására is. A Médiatár többek között multimédiás anyagok és folyóiratok mintaszámainak közzétételével igyekszik közelebb hozni a kisebbségeket a többségi társadalomhoz.

Barna Gábor említést tett Magyarország 2011-es uniós elnökségéről is, melynek alkalmából az Örökség-Kultúra multimédiás anyagot készített a magyar történelemről és kultúráról, melyet a Médiatár teljes anyagával együtt eljuttatták az Unió más tagországainak.

Az előadást követő vita során felmerült a digitalizálás költsége is. Ezt – amennyiben pályázati forrás nem áll rendelkezésre – a dokumentumokat rendelkezésre bocsátó kisebbségi önkormányzat állja. A résztvevők arra a véleményre jutottak, hogy egy országos vagy helyi önkormányzatnak fel kell ismernie a projekt fontosságát, és áldozni is kell rá. Szóba került annak kérdése is, ki dönti el, mi kerüljön az oldalra. Barna Gábor szerint ez a felajánló szervezetek feladata. A lektorálás kapcsán, elmondta, hogy pillanatnyilag nincs kapacitás a digitalizálás utáni lektorálásra, ám mivel már megjelent könyvekről van szó, ez nem súlyos hiányosság.

Barna Gábor ismertetője után Hegedűs Roland, a Médiatár munkatársa számolt be az érintett önkormányzatok aktivizálásának nehézségeiről illetve a projekt 2009. évi számosítható eredményeiről.

(Forrás: www.zentrum.hu)

Megosztás