Remek teljesítmények, pompás viseletek – Megtartották a 15. Magyarországi Német Szavalóverseny országos döntőjét Budapesten

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

A megnyitón Tápai Ildikó üdvözölte a megjelent diákokat, azok tanárait, szüleit és kísérőit, valamint a zsűri tagjait, akik az egész országból és Németországból érkeztek a versenyre. A rendezvény helyszínéül szolgáló gimnázium igazgatója kiemelte a magyarországi német hagyományok megtartásának fontosságát, melynek ékes példája az évente megrendezett német szavalóverseny is. A rendezvényt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökhelyettese, Waldmann-né Baudentisztl Éva nyitotta meg, a műsorvezetést az MNOÖ nyugat-magyarországi regionális irodájának vezetője, Wild Róbert vállalta.

A hivatalos megnyitó után a diákok és kísérőik, valamint a zsűritagok osztálytermekbe vonultak és megkezdődött a verseny. Idén is két kategóriában – nyelvjárás és irodalmi német nyelv – indulhattak a résztvevők. A döntőn azokat a verseket és prózaszövegeket adták elő, amelyekkel a saját korosztályukban, iskoláikban és régiójukban egyszer már kiemelkedően szerepeltek az előselejtezőkön. Idén is igazán széles volt a gyermekek korának megfelelő versek palettája: a tanulók előszeretettel választottak modern, német nyelvterületről származó műveket, de a korábbi évekhez hasonlóan idén is népszerűek voltak Michelisz József magyarországi német költő művei. A nyelvjárás kategória résztvevői ezúttal is kreatívnak bizonyultak: részben régről átörökített, részben saját, dialektusban íródott szerzeményeket adtak elő, amelyeket a magyarországi német mindennapok ihlettek. Évek óta szokás, hogy a nyelvjárásban előadó diákok magukra öltik szülőfalujuk német népviseletét – ez idén sem volt másképp: a színpompás ruhák üde a zsúfolásig telt sportcsarnok üde színfoltjai voltak.

A szavalás, majd a zsűri értékelése után következett a díjátadó, melynek során az egyes kategóriák győztesei a nagyközönség előtt is elmondhatták választott műveiket.

A legjobbak értékes könyvutalványokban részesültek, a 8-12. osztályos első helyezettek pedig lehetőséget kaptak egy baden-württembergi körúton való részvételre is, melyet az országos német önkormányzat idén ősszel szervez meg.

A magyarországi német szavalóversenyt minden évben általános és középiskolások részére rendezik meg. A rendezvény támogatói a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a Miniszterelnökség a Bethlen Gábor Alapkezelőn keresztül (NEMZ-KUL-19-0316), a budapesti Goethe Intézet, a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium, valamint a Magyarországi Németek Kulturális és Információs Központja és Könyvtára.

76 kB

78 kB

75 kB

67 kB

77 kB

78 kB

77 kB

74 kB

73 kB

72 kB

Megosztás