Történetek Bátaszékről, a „Janus-arcú“ városról – Átadták Tolna megye első német nemzetiségi tanösvényét

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

Az ünnep alkalmából számos helyi lakos és meghívott vendég gyűlt össze, köztük dr. Hochmann András, az Osztrák Köztársaság tiszteletbeli konzulja, a bátaszéki származású dr. Gerner Zsuzsanna, a Németországi Szövetségi Köztársaság tiszteletbeli konzulja, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának magasrangú képviselői, valamint a magyarországi német oktatási intézmények és média munkatársai – köztük a szintén bátaszéki származású dr. Gerner Éva, az Unser Bildschrim német nemzetiségi televíziós magazin szerkesztője.

Az MNOÖ nevében dr. Józan-Jilling Mihály szociális ügyekért felelős tanácsnok köszöntötte a jelenlévőket: – Magyarországi németként és Tolna megyeiként is nagyon büszke vagyok erre a teljesítményre. Ha itt körülnézünk, minden őseink kézlenyomatát hordozza. Kívánom, hogy az új tanösvény a város büszkesége és látványossága legyen! – mondta. Ezután személyesen is kifejezte köszönetét a bátaszéki projekt vezetőinek, Wittendorfer Ildikónak, Gombkötőné Kemény Krisztinának, Kardos Gábornak és munkatársaiknak, valamint Gerner Zsuzsannának és Gerner Évának, akik szakértőkként vettek részt a munkában.

– Elődeink sorában számos német származású, német anyanyelvű bátaszéki személy van, ezért részemről, részünkről magától értetődő az érzelmi kötődés a városhoz – osztotta meg családtörténetének részleteit Gerner Éva, aki 11 éves koráig Bátaszéken élt és szívesen emlékszik vissza erre az időszakra. Húga, Gerner Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem Germanisztika Intézetének vezetője ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, a kezdeményezők azon fáradoztak, hogy a helyiek és az idelátogatók minél több Bátaszékkel kapcsolatos ismerettel gazdagodhassanak. Összefoglalta a tanösvény egy-egy állomásának tartalmát, kitérve olyan különlegességekre is, amelyek hely szűkében már nem jelenhettek meg a táblákon és a vezetőfüzetben.

Bátaszéken számos történet, anekdota és különlegesség lelhető fel. A tanösvény hét állomásán különféleképp elevenedik meg a „városias falunak, falusias városnak” nevezett Bátaszék Janus-arcúsága, azaz kettőssége. A látogatók számos érdekességet tudhatnak meg a helyi Mária-kultuszról, a pezsgő egyesületi életről, korábbi elnéptelenedett külterületekről, a városias hangulat- és életérzésről, a szódavízkészítésről, sőt, az is kiderül, miért mondható el egykori helyi iparosok tucatjairól, hogy „Törökországból” Törökországba mentek dolgozni.

A bátaszéki német tanösvény mindenképp megér egy látogatást. A magyarországi német tanösvények sora pedig folyamatosan bővül: hamarosan további hasonló tematikus útvonalakat adnak át Bándon (jún. 1.) és Csolnokon (jún. 22.) is.

A magyarországi német tanösvények a Németországi Szövetségi Belügyminisztérium (Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat) támogatásával valósulnak meg.

Megosztás