Továbbképzés kisebbségi politikusok számára, MNOÖ közgyűlés – 2008. október 3-5.

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

Dr. Frank Gábor igazgató úr köszöntő szavai után Németh Erika, a Miniszterelnöki Hivatal nemzeti és etnikai kisebbségekért felelős főosztályának vezetője tájékoztatta a résztvevőket a 2009. évi költségvetés tervezéséről, valamint a helyi és területi kisebbségi önkormányzatok differenciált támogatásának várható változásairól.

A rendezvény második napján az MNOÖ közgyűlése ülésezett. A 2008. október 4-i közgyűlés a következő napirendi pontokat vitatta meg:

– az MNOÖ 2008. évi költségvetésének első félévi beszámolója

– az MNOÖ 2008. évi költségvetésének módosítása

– Társulás a Magyarországi Német Színházért Társulási Tanácsa alapítása

– delegált választása a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács Külkapcsolati Bizottságába

– Városlődi Villa Kht. nonprofit korlátolt felelősségű társasággá történő alakítása

– BMI tervezet 2009

– határozat az elnök negyedéves jutalmáról

– a Baranyában élő magyarországi németség közösségi házának állapota

– beszámoló a “Két évtized politikája a kitelepültek és nemzeti kisebbbségek érdekében” c. szakmai találkozóról.

Az ülés végeztével délután folytatódott a továbbképzés programja. A közgyűlési tagok és meghívott vendégek meglátogatták a magyarországi németel által lakott Mecseknádasd község iskolaközpontját, óvodáját, öregek otthonát, kézművesek házát és a magyarországi német helytörténeti múzeumot. A látogatás során ismereteket szerezhettek arról, hogy a község hogyan dolgozik a népesség megtartása és az identitás erősítése érdekében. A nap zárásaként a vendégek meglátogatták a Hetényi család pincészetét.

A továbbképzés utolsó napján, Englenderné Hock Ibolya, az oktatási bizottság elnöke és Dr. Brenner Koloman, az ELTE docense tartottak tájékoztatót a kisebbségi oktatás és pedagógusképzés kihívásairól. Utolsó előadóként Hildegard Kirchner asszony és Nikolaus Hamm úr, a budapesti Goethe Intézet nyelvi osztályának vezetői ismertették az intézet általános nyelvi programjait, valamint a magyaroszági németséget támogató kurzusokat.

Megosztás