Új online programkereső weblap indításával és a 300 évvel ezelőtti betelepülésre emlékező kampánnyal kezdődik az új év

Budapesten tanácskozott az MNOÖ Közgyűlése

Csaknem 10,3 milliárd forinttal gazdálkodhat idén a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, annak közgyűlése elfogadta ugyanis a 2023. évi költségvetésre vonatkozó javaslatot. A dokumentumból kiderült, hogy az említett összeg mintegy 40%-át az önkormányzat által fenntartott óvodákra, iskolákra, kulturális központokra fordítják. A költségvetés magában foglalja azt az állami rezsikompenzációt is, melyet az országos és települési német nemzetiségi önkormányzat által fenntartott köznevelési intézmények igényeltek meg a 2022. év negyedik negyedév rezsi támogatására. A támogatás teljeskörű lebonyolítását az MNOÖ végzi. Emellett idén összesen mintegy 885 millió forintnyi forrás juthat beruházásokra, felújításokra, amelyek mindenekelőtt a pécsi Lenau Ház – Baranya és Somogy vármegyék német kulturális központja –, a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium, valamint a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium ingatlanjait érintik – hangzott el az országos önkormányzata legfőbb döntéshozó testületének legutóbbi ülésén, amelyet február 11-én tartottak Budapesten, az MNOÖ Júlia utcai központjában.

Az ülésen az MNOÖ bizottságai – így a kulturális és médiabizottság, az oktatásügyi, az ifjúsági, a pénzügyi és ellenőrző bizottság, valamint a közbeszerzési döntőbizottság – beszámoltak a tavalyi tevékenységükről. A tudósításokból kiderült, hogy az említett testületek az elmúlt évben is számos ügyet és feladatot láttak el, amelyek révén például 31 magyarországi német kulturális csoport gazdagodhatott értékes felszerelésekkel; két új német nemzetiségi tanösvénnyel bővülhetett az immár 14 tematikus útból álló országos hálózat; egy hiánypótló, a napokban élesedett új weboldal indult www.wasistlos.hu cím alatt, amely az országszerte megvalósuló magyarországi német rendezvényeket gyűjti egy csokorba és teszi felhasználóbarát módon kereshetővé; valamint jelentős infrastrukturális beruházások indulhattak meg, illetve zárulhattak.

Nagy horderejű kérdések – például az idei évre előirányzott németországi támogatások, a nemzetiségi önkormányzati fenntartásban működő köznevelési intézmények állami rezsikompenzációja, a szervezeti stratégia megvalósulását célzó konkrét projektek indítása – ügyében is komoly előrelépések történtek – derült ki az MNOÖ elnökének és főállású elnökhelyettesének a legutóbbi közgyűlési ülés óta eltelt időszakra vonatkozó beszámolójából. Englenderné Hock Ibolya és Schubert Olívia utóbbi kezdeményezés kapcsán kiemelték, a budaörsi Heimatmuseummal együttműködve országos kommunikációs kampányt szerveznek a magyarországi németek 300 évvel ezelőtti betelepülésére emlékezve, valamint hamarosan podcast-sorozat indul a hazai németek ügyeinek megvitatására. Emellett elmondták: komoly oktatásszakmai összefogás révén új modellek kidolgozása zajlik, amelyek a német nemzetiségi óvodákban és iskolákban a német nyelv tanulását, használatát, valamint a nemzetiségi jelleg hangsúlyosabb megjelenítését célozzák. Az önkormányzat vezetése az alapvető feladatai mellett november óta tucatnyi bel- és külföldi rendezvényen képviseltette magát, és sikeresen lebonyolította a magyarországi németek napján tartandó éves gáláját is Pécsett, a Kodály Központban.
Eközben Ritter Imre is tevékenyen síkra szállt a hazai német közösség érdekeiért – derült ki a német nemzetiségi képviselő jelentéséből, aki számos parlament ülésen, ünnepségen, szakmai egyeztetésen vett részt, amelyek közül külön is kiemelendő az a január végi németországi látogatása, amelynek keretében a müncheni főkonzulátuson, a Landtagban és a Bajor-Magyar Fórum rendezvényén vendégeskedett, megbeszéléseket folytatott helyi szakpolitikusokkal és részt vett a magyarországi németek elhurcolásáról és elűzetéséről Münchenben tartott megemlékezésen.

Megosztás