Várjuk javaslataikat a „Magyarországi Németségért Arany Dísztű“ kitüntetésre

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

A kitüntetést minden évben olyan magyarországi németek, más magyar állampolgárok ill. külföldiek kaphatják meg, akik:

– a magyarországi németség érdekében kiváló tevékenységet folytattak,

– Magyarországon vagy külföldön végzett tevékenységükkel hozzájárultak a nyelv, az anyagi és szellemi kulturális örökség, az itteni németség történelmi hagyományainak megőrzéséhez, illetve más módon segítették elő a német nemzetiség fennmaradását.

Három kitüntetés kerül kiosztásra, amelyeket a Magyarországi Német Önkormányzatok Napján, 2020. január 11-én Pécsen adnak át.

A kitüntetés odaítélése:

– Minden magyarországi német személy is tehet javaslatot a kitüntetettek személyére.

– A javaslatot a települési német nemzetiségi önkormányzaton keresztül kell az illetékes megye német nemzetiségi önkormányzatok szövetségéhez (Budapesten a Fővárosi Német Önkormányzatnak) benyújtani. A megyei német nemzetiségi önkormányzatok szövetsége illetékes testülete a hozzá beérkezett felterjesztésekről dönt, és a legnagyobb támogatást kapott javaslatot a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnökének megküldi.

– A kitüntetést a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Közgyűlése ítéli oda.

– Kérjük, javaslataikat 2019. november 20-ig küldjék el a regionális irodákon keresztül a megyei német nemzetiségi önkormányzatok szövetségeihez, hogy időben sor kerülhessen az előkészületekre.

A javaslatot német nyelven kell benyújtani, és a következő információkat kell tartalmaznia: a jelölt neve, életkora, születési helye, lakhelye, címe, foglalkozása, valamint a jelölt különleges érdemei, továbbá a jelölő szervezet vagy magánszemély neve.

Megosztás