Zászlóshajók a láthatáronÚjabb oktatási intézmények kerülhetnek német nemzetiségi önkormányzatok fenntartásába

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

Az országos német önkormányzat jelenleg két nagy oktatási intézményt tart fenn közvetlenül, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontot és a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és Szakközépiskolát már 10 éve működteti. A bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központját és a győri Audi Hungária Iskolát pedig az önkormányzat közreműködésével létrehozott közalapítványok tartják fenn. A mostani közgyűlési döntés nyomán az MNOÖ azt reméli, hogy szeptembertől már a 14 osztállyal működő budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium is a fennhatósága alá kerül. Mindemellett jóváhagyta azt is, hogy a piliscsabai, a pilisvörösvári és a szekszárdi német önkormányzatok is átvehessenek egy-egy köznevelési intézményt.

– A hosszabb távú oktatási-nevelési terveink közé tartozik, hogy a német nemzetiségi intézmények között kialakítsunk egyfajta szoros hálózatot, amelyen belül többek között az általunk fenntartott iskolák is központi szerepet töltenek be – mondta Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke. – Azt szeretnénk, ha ezek az intézmények továbbképzéseket tartanának, szakmai támogatást nyújtatnának a köréjük csoportosuló kisebb óvodáknak-iskoláknak, továbbá azt is reméljük, hogy ezek a gimnáziumok a velük kapcsolatban lévő településekről, intézményekből mágnesként vonzzák majd magukhoz a jó képességű német nemzetiségi gyerekeket. Lelki szemünk előtt egy német nemzetiségi óvodákból-iskolákból álló hálózat – mondhatnám, egy flotta – lebeg, amelyben a zászlóshajók szerepét ezek a bizonyos kiemelt intézmények töltenék be. Nemzetiségünk jövője szempontjából ugyanis azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy az utánunk következő generációk számára jól átgondolt és színvonalas oktatási rendszert építsünk ki.

Az országos német önkormányzat közgyűlése emellett tárgyalt a Magyarországi Német Színház fejlesztéséről is. A szekszárdi teátrum – amely egyébként hazánk egyetlen épülettel rendelkező német és Tolna megye egyetlen színháza – már régóta felújításra szorul. A közgyűlési határozat szerint az MNOÖ tárgyalásokat kezdeményez a Tolna Megyei Önkormányzattal annak érdekében, hogy a jelenleg csak használatra megkapott épületegyüttes tulajdonjogát is megszerezze. A renoválási munkálatok és a színpadtechnika komplett felújítása az elnök szerint mintegy 220 – 230 millió forintba kerülnek majd. Heinek Ottó hangsúlyozta: azért is tartják fontosnak az épület tulajdonba vételét, mert szívesebben fektetnének be saját ingatlanon való beruházásba.

A közgyűlésen szó esett arról is, hogy a német állam idén is jelentős anyagi támogatást biztosít a hazai németség kulturális csoportjainak és ifjúsági találkozóhelyeinek fejlesztésére, nyári ifjúsági táborainak megvalósítására. A települési német önkormányzatok pedig idén is pályázhatnak kisbuszokra, amelyek segítségével bővülhetnek az idősellátás és a helyi közösségek lehetőségei.

Megosztás