Kiváló előadások és nagyszerű hangulat

A koronavírus-járvány okozta kétévnyi kényszerszünet után végre ismét visszatértek Szekszárdra a színházért lelkesedő amatőr színjászók, hogy bemutassák legújabb darabjaikat egymásnak és az érdeklődő közönségnek. Április 27-én a Magyarországi Német Színház (DBU) teljes épületegyüttesét izgatott hangok töltötték be: mintegy hatvan budapesti, szekszárdi és pilisvörösvári általános és középiskolás diák készült – ki-ki a saját csoportja előadására.

A gimnáziumok német nyelvű amatőr színjátszócsoportjainak találkozóját Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke és Lotz Kata, a DBU igazgatója nyitották meg, ezt követően a vendéglátó csoport előadása következett:

A JungeDBU (FiatalDBU) nevet viselő együttes Az állatok konferenciája című darabot mutatta be, Erich Kästner történetének saját feldolgozását. A darab rendezője, Rebekka Bareith kiváló munkát végzett, a jobbára 14 év alatti gyermekek csak úgy tündököltek a méhecske, a bárány, a katicabogár és társaik szerepeiben. Az említett állatok a darabban azt a cél tűzték ki maguk elé, hogy segítenek az embereken, akik a konferenciáikon és találkozóikon sosem hoznak valódi döntéseket, a békéről vagy épp a klímavédelemről mindig csak fecsegnek. Az előadást videóbejátszások színesítették, amelyek a cselekményt még valósághűbbé tették.

A pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium PaThalia nevű társulata a Lopás a szállodában című vígjátékot mutatta be. A közönség igazán ragyogó színészi teljesítményeket láthatott. A Priegl Éva által vezetett együttes darabválasztása kiválónak bizonyult. A csodálatosan eljátszott állandó zűrzavarok és az álcázott szereplők révén a darab nagyszerűen egyensúlyozott a humoros burleszk és a komoly bűnügyi történet mezsgyéjén. A minimalista színpadképet tökéletesen egészítették ki a jól megválasztott kellékek, miközben az előadás egy tengerparti üdülőhelyen lévő előkelő szálloda éttermének hangulatát idézte.

A Budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium Örkényi Fanni vezette Kulturális Offenzívája nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy színpadra vigye Korb Angéla “Szegregáció” című novellájának színpadi adaptációját, amelynek címe: Egy csónakban. A mű komolyan beszél a kiközösítés különböző formáiról, az ismeretlentől való félelemről, ugyanakkor akadnak benne humoros jelenetek is, amelyek kiválóan viszik előre a cselekményt. A csoport tagjai remekül beleélték magukat a szerepeikbe, igazán magával ragadó darabot mutattak be, amely a közönséget is elgondolkodtatta a másokkal szembeni hozzáállás kérdéséről.

A találkozón zsűri is értékelte az előadásokat. Bár idén helyezéseket nem ítéltek oda, a fiatalok sok dicsérettel és ajándékkal gazdagodtak. Erdélyi-Pfiszterer Angelika, az országos német önkormányzat kulturális referense elismeréssel szólt a résztvevőkről, akik a nehéz idők ellenére is lelkesednek a színházért, és energiáikat e cseppet sem könnyű munkába fektetik. Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a fiatal színjátszók mennyi mindent profitálnak a színházi mozgalomból. Kiemelte, a színpadi jelenlét elsajátítása és a művészi tehetségük fejlesztése mellett a nyelvi készségeik is fejlődnek. Hangsúlyozta továbbá, hogy a színház jól reflektál az életre, a színjátszás segít megérteni a világot és egymást, miközben élénk vitákat tesz lehetővé.

A sikeres nap nagyszerű lezárásaként a jelenlévők bepillanthattak a Magyarországi Német Színház Dario Fo Nem fizetünk! című darabjának előkészületi munkálataiba. Kilian Klapper rendező bevezető szavai után az egyik jelenet próbája következett. A rövid betekintést követően a fiatalok láthatóan kíváncsiak lettek az egész előadásra, amelynek premierjére néhány nappal az említett események után került sor.

Szöveg és fotó: zentrum.hu

A rendezvényt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a budapesti Goethe Intézet és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta (NKUL-KP-1-2022/2-000556).

Megosztás