Német nemzetiségi ifjúsági táborok Városlődön és Pilisvörösváron

Német nemzetiségi ifjúsági táborok Városlődön

A nyári szünetben a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata német nemzetiségi színjátszótábort és olvasótábort szervezett a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban tanuló diákok számára a városlődi Iglauer Parkban.

A táborok augusztus 23-28. között valósultak meg, 16-16 tanulóval. Az olvasótábort Sax Ibolya, a színjátszótábort Berta Erzsébet vezették. A diákok számára nyelvórákat, népismereti ismeretterjesztő előadásokat, kézműves foglalkozásokat szerveztünk.

Mindkét tábor célja a német anyanyelv ápolása és a nemzetiségi identitás erősítése volt. Ezen kívül hangsúlyt fektettünk a hagyományok, szokások megismertetésére is a német nyelv napi szintű használatával, nemzetiségi táncok, énekek megtanulásával, a drámapedagógia eszközeivel, illetve a német és magyarországi német irodalom művei segítségével.

A tábor délelőttjein német nyelvű workshopokon vettek részt az olvasótáborban és a színjátszótáborban résztvevő 3. osztályos diákok. Délutánonként pedig különböző foglalkozásokat szerveztünk nekik. Nagyon élvezték a sportfoglalkozásokat, de a kézműves foglalkozásokat is. Ellátogattunk velük a városlődi tájházba és megnéztük a bándi tanösvényt.

A színjátszótábor témája az ősz volt, ezért a táborozók különböző őszi szokásokkal ismerkedtek meg (pl. szüret, betakarítás stb.), miközben a „Mumbro und Zinell im Krankenhaus” c. darabot tanulták be. A záróesten pedig előadták a színdarabot a többi táborozó nagy örömére.

Az olvasótáborban a gyerekek különböző német nyelvű szövegeket olvastak, értelmeztek és dolgoztak fel. Sokat foglalkoztak Klaus Klotz „Das Zweiglein” c. versével. Különösen élvezték a felolvasási versenyt. A záróestre ők egy német nyelvű tábori újságot állítottak össze, fotókkal és néhány rövid tábori anekdotával.

Német nemzetiségi napközis tábor Pilisvörösváron

Az őszi szünetben a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata nemzetiségi tábort szervezett a német nemzetiségi általános iskolákban tanuló diákok számára. Az őszi szünet 5 napján megvalósuló táborba 20 tanuló jelentkezett. Számukra nyelvórákat, népismereti ismeretterjesztő előadásokat, kézműves foglalkozásokat szerveztünk.

A program során a gyerekek reggel kilencre érkeztek, tízóraiztak, majd a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola nemzetiségi nyelvtanárai közreműködésével nyelvórákon vettek részt. Az ebédet követően (Stube étterem) kézműves és egyéb foglalkozások várták a gyerekeket.

2021. 10. 26., kedd:

A tanulók jó hangulatú nyelvórákon vettek részt. A feldolgozandó népismereti témakör a mindenszentek ünnepköre volt. Délután szentképek rajzolásával, festésével foglalkoztak a gyerekek.

2021. 10. 27., szerda:

A tanulók délelőtt ismét nyelvórákon vettek részt. A feldolgozandó népismereti témakör továbbra is a mindenszentek ünnepköre volt. Délután kézműves foglalkozás keretében régi típusú, vesszőfonatú koszorúfonással foglalkoztak a gyerekek.

2021. 10. 28, csütörtök:

A tanulók délelőtt ismét nyelvórákon vettek részt. A feldolgozandó népismereti témakör továbbra is a mindenszentek ünnepköre volt. A régi szokások közül most a konyhai és egyéb ünnepi tevékenységek kerültek elő. Délután a kézműves tevékenység a konyhában zajlott, ezúttal mindenszenteki fonott kalácsot készítettünk.

2021. 10. 29, péntek:

A tanulók délelőtt ismét nyelvórákon vettek részt. A feldolgozandó népismereti témakör továbbra is a mindenszentek ünnepköre volt. Délután a tanulók zenés ének- és tánctanulással búcsúztak az őszi nemzetiségi tábor helyszínétől.

2021. 10. 30., szombat:

A tanulók ezen a napon buszos kirándulásra mentek. Az úti cél Pilisszentiván, Solymár és Budakeszi volt. Mindhárom településen találkoztunk helyi hagyományőrzőkkel és a német nemzetiségi önkormányzat tagjaival is. Pilisszentivánon megtekintettük az 1986 óta működő Német Nemzetiségi Tájház gazdag gyűjteményét, valamint a 2016-ban átadott nemzetiségi tanösvényt. A gyerekek délután Budakeszi és Solymár német nemzetiségi nevezetességeivel, temetőivel ismerkedtek.

Megosztás