Online előadássorozat a magyarországi németek történetéről és népi kultúrájáról

A magyarországi németekről szóló igényesen szerkesztett, hiteles forrásból származó online tartalmak nehezen lelhetők fel, ezen túl pedig gyakran nemcsak laikusok, hanem esetenként kutatók számára is nehézséget okozhat a különböző adatokat és információkat felvonultató internetes kínálat megítélése a tartalmak hitelessége és forrásaik megbízhatósága szempontjából. Nagyszabású projektet indított emiatt 2021-ben a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, melynek keretében az említett hiányosságokat hiteles tartalmakkal ellensúlyozza: a hazai német közösséghez tartozó neves kutatók és tudósok mutatják be saját szak- és kutatási területeiket egy online, minden érdeklődő számára szabadon hozzáférhető videósorozat keretében.

A projekt első tíz online előadásának összeállítása jelenleg is folyamatban van, illetve részben már el is készült. A videók különböző területeket mutatnak be neves előadók tolmácsolásában: Magyarországi német nyelvjárások (prof. dr. Wild Katalin), A magyarországi németek története az államalapítástól a 19. századig (dr. Vitári Zsolt), Magyarországi német népszokások: Búcsú (prof. dr. Wild Katalin), Esküvői szokások (Englenderné Hock Ibolya), Népviseletek (Englenderné Hock Ibolya) Étkezési szokások (Bászler Mária), Nemzetiségi önkormányzatok, jogi hátterek, parlamenti képviselet (Schubert Olívia), A magyarországi németek történelme a 19. századtól napjainkig (dr. Vitári Zsolt), Magyarországi német népzene (Kaszás Sándor), Magyarországi német néptáncok (Heil Helmut).

Az első tíz, egyenként átlagosan mintegy 60 perces, német nyelvű, magyar feliratos videót a pécsi székhelyű PTI Communications Kft. készíti. Az előadásokat felvételek és utómunkák után online teszik közzé az MNOÖ YouTube-csatornáján, a www.ldu.hu honlapon, valamint azMNOÖ Facebook-oldalán és a Magyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ (UMZ) honlapján is.

Megosztás