Magyarországi német zene – online!

Az MNOÖ Ifjúsági Bizottsága még 2022-ben indított el egy kezdeményezést azzal a céllal, hogy a mi magyarországi német zenénk elérhető legyen a legnagyobb zenemegosztó platformokon (Spotify, Apple Music, Youtube Music, stb.), mert ma a legtöbb fiatal ezeket az alkalmazásokat használja zenehallgatásra, és ami ott nem található, az lényegében nem is létezik számukra. 2022-ben ugyan néhány magyarországi német zenekar már megtalálható volt ezeken a felületeken, de sokkal egyszerűbb volt a magyarországi német zene helyett osztrák vagy német zenét találni és hallgatni, habár nagyon jó magyarországi német zenekarok vannak, akik még a mi zenénket magas színvonalon tudják játszani. A feladat tehát világos, a magyarországi német zenekaroknak közzé kellene tenni a felvételeiket ezeken a platformokon, hogy megtalálják az utat a fiatal zenehallgatókhoz.

Ehhez egyrészt a zeneszámok jó minőségű stúdiófelvételeire van szükség, másrészt még sok különböző lépést meg kell tenni a háttérben, amíg ezek a dalok ténylegesen megjelenhetnek ezeken a felületeken. Tavaly „Magyarországi német zene – online” címmel egy kísérleti projektet indítottunk el, kiválasztottunk két zenekart, szereztünk támogatást stúdiófelvételre és profi fotózásra, így elkészült 5-5 stúdiófelvétel és néhány fotó, amivel tudják magukat reklámozni. De a többi része egy viszonylag bonyolult folyamat, ezért ehhez segítő kezet akartunk nyújtani és közösen a zenekarokkal ezeket a lépcsőfokokat végigjárni, a kész zeneszámoktól a streaming felületeken történő megjelenésig. Ezeket a tapasztalatokat dokumentáltuk és létrejött egy segédanyag, amivel később minden magyarországi német zenekarnak tudunk a zenéik megjelentetésével kapcsolatban segíteni.

A sort egy baranyai zenekar, az UnterRock nyitotta, a „Flott Ungarndeutsch” című albumuk június 3-tól elérhető minden lehetséges zeneszolgáltatónál. Az album a következő dalokat tartalmazza:

  1. Wieser Graben
  2. Musiker Marsch
  3. Im Herzen das schönste Plätzchen (énekkel)
  4. SturmFox Medley: Sturmpost Polka / Boschoker
  5. Urlaubsschein (énekkel)

Az elkövetkező hetekben azon dolgozunk, hogy a két énekes dalhoz a dalszövegeket is feltöltsük. A dalszövegek úgy lesznek beállítva, hogy mindig az a sor jelenik meg, amit éppen énekelnek, ezért lehet majd karaokeként is használni és egyszerűen együtt énekelni.

Másodikként a pilisvörösvári „Die Bergländer Buam” zenekar albumát tesszük közzé, amely háttérmunkálatai már folynak. 2023-ban a projekt folytatását is tervezzük 2 további zenekarral, akiknek a stúdiófelvételeit is szeretnénk támogatásból finanszírozni.

Szeretnénk felajánlani minden magyarországi német zenekarnak a lehetőséget, akik szeretnék a felvételeiket a legnagyobb zenemegosztókon elérhetővé tenni, hogy segítünk ebben a folyamatban. Ha ezután sokan a már meglévő stúdiófelvételeiket közzétennék, akkor már több magyarországi német zene lenne fent ezeken a felületeken és végeredményben lenne egy jó és modern alternatíva azok számára, akik inkább magyarországi német zenét szeretnének jó minőségben hallgatni.

Az ezzel kapcsolatos technikai segítségért vegyék fel velünk a kapcsolatot a radoczykaroly@ldu.hu címen.

Az UnterRock „Flott Ungarndeutsch“ című albuma a következő linkeken hallgatható meg:

A projekt a Német Szövetségi Belügyminisztérium támogatta, ezúton is szívből köszönjük, hogy támogatják a kezdeményezéseinket.

Megosztás