Wasistlos.hu – Elkészült az új magyarországi német online rendezvénynaptár

Új, hiánypótló kezdeményezéssel rukkolt elő a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) ifjúsági bizottsága: a wasistlos.hu címen futó rendezvénynaptár célja, hogy valamennyi magyarországi német eseményt egyetlen weboldalon, egységes formában, attraktív megjelenéssel tegye elérhetővé. Így amellett, hogy országszerte kereshetővé válnak a kínálkozó német nemzetiségi programlehetőségek, az új felület könnyebben tervezhetővé teszi egy-egy szervezet saját rendezvényeit is, segít ugyanis elkerülni az esetleges programütközéseket. A projekt gazdái egyúttal azt remélik, hogy a felület használatával a nemzetiségi szervezetek közötti együttműködés is fokozódik majd.

„Der Zugriff auf den Online-Programmkalender erfolgt mit Hilfe der Leiterin / des Leiters des jeweiligen Regionalbüros der LdU, die/der die Veranstaltungsdaten in deutscher und ungarischer Sprache mit Hilfe eines Formulars abfragt”, erklärte Károly Radóczy, Jugendreferent der Landesselbstverwaltung und Leiter des Projekts. 

Az említett információkhoz a személyre szabott megjelenés érdekében célszerű figyelemfelkeltő képet is mellékelni. A regionális iroda-vezető ezután feltölti a programot a honlapra. Ez a módszer egyrészt ahhoz is hozzájárul, hogy az egyes régiókban dolgozó kollégáink maguk is időben értesüljenek a környékükre tervezett eseményekről, másrészt az információk a meglévő címlistán kívül bárkihez eljuthatnak, ha az illető ránéz a weboldalra és azon az érdeklődési köre szerint keres. Az események szervezői részéről egyébként mindez nem igényel különlegesebb informatikai tudást, hiszen az adatlap szövegszerkesztőben egyszerűen kitölthető.

15 kB

Az oldalon sokféle keresési és szűrési funkció működik, amelyek segítségével könnyen eligazodhatunk a programkínálatban. Kereshetünk dátum, helyszín, kulcsszó vagy akár kategória alapján, térképen nézegetve vagy listázva is. Az adminisztrátor a programokat a feltöltéskor 1, 2 vagy akár 3 kategóriába is be tudja sorolni, így bárki könnyedén megtalálja például az ifjúsági vagy éppen a kulturális rendezvényeket.

A weboldal megalkotásával és az oldal szerkesztésével foglalkozó kollégák munkájával megteremtettük a kereteket, hogy ez a régóta fennálló igény végre a lehető legszélesebb körben megvalósulhasson, de hogy ez valóban életre is kelhessen, ahhoz az a legfontosabb, hogy a német nemzetiségi rendezvények szervezői a programjaikról az információkat mindig időben beküldjék. Ha pedig az oldal folyamatosan frissül, akkor azt az emberek használni is fogják és komoly reklámértékkel bírhat– emelte ki Radóczy Károly, aki hozzátette, a weboldal kiemelt célcsoportja a fiatal korosztály, ezért az telefonról is tökéletesen működik, kalauzként szolgálva más települések fiataljaival való találkozáshoz.

A wasistlos.hu oldal tulajdonosa a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, ötletgazdája és projektmenedzsere az ifjúsági bizottság, az oldal a PTI Communications és partnere fejlesztése. A honlap az Institut für Auslandsbeziehungen (ifa) támogatásával jött létre.

Megosztás