Elkészült a magyarországi németek országos listája a 2022-es országgyűlési választásokra

Ritter Imre német nemzetiségi képviselővel az első helyen országos választási listát állít a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata – erről november 27-én döntött annak közgyűlése Pilisvörösváron.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlése az alaptörvényben, valamint az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján a 2022. évi országgyűlési választáson nemzetiségi listát állít – erről döntött a testület legutóbbi ülésén. A listán 28 főt szerepeltetnek majd, őket a közgyűlés tagjai, valamint a magyarországi német közösség megyei/regionális szövetségeinek javaslata alapján a testület nyílt szavazással, minősített többséggel választotta meg. Hosszas, vitáktól sem mentes tárgyalást követően eldőlt: a listavezető Ritter Imre lesz, rá a grémium tagjai titkos szavazással voksoltak. Titkos szavazással döntött a grémium a lista 2-5. helyén szereplő nevekről is: Englenderné Hock Ibolya, Koch Emil, Schubert Olívia és Manz József. Az őket követő jelöltek nevei ábécé-sorrendben szerepelnek majd a listán.

A közgyűlés elfogadta azt az elnök által beterjesztett, irányelveket tartalmazó dokumentumot (amelynek szövege alább olvasható), amely a jövőben az önkormányzat és a parlamenti képviselő közti szoros, transzparens együttműködést, valamint a pártsemleges politizálást garantálja és szabályozza. A közgyűlés az elnököt bízta meg az említett dokumentum részleteinek kidolgozásával.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és parlamenti képviselője együttműködésének alapelvei

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) mint a magyarországi németség legfőbb közjogi, politikai és kulturális képviseleti szerve a törvény által biztosított lehetőséggel élve 2014 óta önálló nemzetiségi listával indul a parlamenti választásokon. Ennek eredményeképp a magyarországi németség 2014-ben szószólót, 2018-ban teljes jogú parlamenti képviselőt választhatott az Országgyűlésbe.

 

Az MNOÖ mint jelölő szervezet és a magyarországi német országgyűlési képviselő munkájuk során a legszélesebb együttműködésre törekszenek, melynek alapja a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata stratégiája, mely kiterjed a német nemzetiségi politikára, nevelésre és oktatásra, kultúrára, kommunikációra és ifjúsági munkára.

 

A parlamenti képviselő tevékenysége során minden demokratikus erővel együttműködik a pártsemlegesség elve mentén.

 

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a magyarországi német országgyűlési képviselő különösen az anyanyelv használatát, az identitás megőrzését, a német nemzetiségi nevelést, oktatást (köz- és felsőoktatás), a nemzetiségi önkormányzatok jogállását érintő, továbbá az állampolgársági, választási, anyakönyvi ügyek kapcsán az országgyűlési döntéseket megelőzően egyeztetnek.

 

Azokban az Országgyűlés által tárgyalt ügyekben, amelyek a magyarországi német közösséget közvetlenül nem, de a többségi társadalom széles körét érintik – így különösen a nevelést, oktatást, a civil szervezeteket, az egészségügyet, idősgondozást, adózást, gazdaságfejlesztést illetően –, egyeztetnek. A partnerek mindegyike számára egyaránt adott annak lehetősége, hogy a benyújtott és az országgyűlés napirendjére tűzött nemzetiségi vagy jelentős társadalmi vitát kiváltó törvényjavaslatokkal kapcsolatban egyeztetést kezdeményezzen.

 

Az MNOÖ és a parlamenti képviselő összehangolt programok mentén dolgoznak, munkásságuk átlátható, és a közösségi média, hírlevelek és egyéb kommunikációs csatornák felhasználásával rendszeres tájékoztatást adnak.

Német nemzetiségi lista

Megosztás