A Magyarországról Származó Németek Szövetsége megrendezte 41. kulturális konferenciáját

Gerlingen városa, a Magyarországról Származó Németek Szövetsége (LDU) és Baden-Württemberg tartományi szövetsége 2021. október 16-án tartotta 41. kulturális konferenciáját a város dísztermében, amelyen a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is képviseltette magát.

Az idei kulturális konferencia két fő témára, évfordulóra összpontosított: 20 éves a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) és a Magyarországról Származó Németek Szövetsége (LDU) közös együttműködési megállapodása, valamint 75 éve kezdődött a magyarországi németek elűzetése. A németországi és magyarországi testvérszervezetek, a Magyarországról Származó Németek Szövetsége (LDU) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) együttműködéséről szóló megállapodást először Dr. Friedrich Zimmermann és Heinek Ottó írták alá 2000. október 28-án Gerlingenben. Akkoriban ez az szövetség azt volt hivatott kifejezni, hogy több mint 50 évvel a második világháború vége és az azóta tartó eltérő fejlődés dacára a magyarországi németek e két csoportja továbbra is összetartozik. A dokumentumot idén Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke és Joschi Ament, a Magyarországról Származó Németek Szövetsége szövetségi elnöke látta el kézjegyével. A megállapodás megújítása továbbra is a közös együttműködés történelmi kötelékét hivatott szimbolizálni.

„Rendkívül fontos, hogy mi ketten, akik most az elnökséget betöltjük, ezt az összetartozást a dokumentum ünnepélyes aláírásával fejezzük ki. A néhány héttel ezelőtti ulmi emléktábla leleplezése véleményem szerint hasonlóan lényeges állomás volt a közös utunkon. DAz akkori dokumentum tartalma, egyes pontjai ma is aktuálisak, és ez nem jelenti azt, hogy megálltunk azon a szinten, hanem éppen ellenkezőleg: még mindig van esélyünk ügyeinket közösen előmozdítani, és ez azért lehetséges, mert még mindig létezünk. Egyik részünk itt, Németországban, a másik részünk pedig Magyarországon: mindkét felünk küzd a jövőért és egyik sem adja fel” – hangsúlyozta Englenderné Hock Ibolya MNOÖ-elnök.

A találkozó másik fő témája a németek Magyarországról való elűzetésének 75. évfordulójáról való megemlékezés volt. A második világháború végével kelet- és délkelet-európai németek milliói számára kezdődött meg a menekülés, deportálás és kitelepítés embertelen időszaka. A magyarországi németek sem kerülhették el sorsukat. A mintegy 220 ezer német kiűzése Magyarországról 1946 januárjában kezdődött és csak 1948 júniusában fejeződött be. Die beiden Wissenschaftlerinnen, die mit der Ehrennadel in Gold für das Ungarndeutschtum ausgezeichnete Historikerin, Dr. Ágnes Tóth vom Forschungszentrum für Sozialwissenschaften der Ungarischen Akademie der Wissenschaften in Budapest und Mag. Csilla Schell vom Institut für Volkskunde der Deutschen des östlichen Europa in Freiburg beleuchteten in ihren Vorträgen verschiedene Aspekte und neue Erkenntnisse um den Themenkomplex der Vertreibung der Deutschen aus Ungarn und deren Ankunft in Deutschland vor 75 Jahren, und gewährten dabei auch Einblicke in aktuelle Forschungsprojekte.

(Alfred Freistädter fényképei)

Megosztás