Az anyanyelv biztonságában – A 11. országos német nemzetiségi szavalóverseny döntőjéről

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

A versenyzőket korosztály szerint, illetve aszerint, hogy irodalmi nyelven vagy nyelvjárásban szavaltak-e, tíz kategóriába sorolták. A tíz zsűri tehát az egész országból legjobbnak bizonyult 198 szavalót hallgatta meg.

Tápai Ildikó házigazda, a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium igazgatója köszöntötte a vendégeket. A gyerekeknek azt kívánta, a szavalatok segítségével ők is érezzék meg és élvezzék az anyanyelvünk kínálta biztonságot.

Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke ünnepi köszöntőbeszédében megköszönte a tanulók, azok szülei, a pedagógusok, a zsűritagok és a szervezők munkáját és kiemelte: a nyelv és a kulturális értékek ápolása számunkra, magyarországi németek számára elengedhetetlen a továbbéléshez. Az elnök örömteli hírrel is szolgálhatott: elmondta, a jövő tanévtől kezdve a Német Nemzetiségi Gimnázium is az országos német önkormányzat által fenntartott iskolák sorába kerül.

Az egyes zsűrik azonos kritériumok alapján értékelték a produkciókat: a szép kiejtést és pontos hangsúlyozást értékelve, az elszavalt szövegeknek a gyermekek korához való illőségét, valamint az előadás gördülékenységét figyelembe véve adták meg pontjaikat.

Az eredmények kihirdetésére és az ünnepélyes díjátadóra minden egyes zsűri egy-egy tagot küldött a színpadra, aki röviden tolmácsolta az általa képviselt csapat véleményét. Általános meglátás volt, hogy tapasztaltak egyetlen gyenge produkciót sem, és, hogy művek széles palettájáról jó érzékkel válogatott szövegeket szavaltak a gyerekek. Az egyik zsűritag kiemelte: igazán nagyszerű dolog az, ha valaki kívülről tanul meg irodalmi műveket, műrészleteket, azt a tudást ugyanis a nagybetűs életbe is „magával viszi” és akár harminc év elteltével is emlékezhet még rá. Egy másik zsűritag elragadtatva mesélte, miként utazta be egyetlen óra leforgása alatt Pilisvörösvártól Véméndig az egész országot, és élte újra a nyelvjárási történetek által azt a világot, amelyben még a dialektusok használata természetes volt, amikor az emberek még népviseletet hordtak, és amikor a világ még rendben volt.

Minden kategória győztese a nagyközönség előtt szavalatát még egyszer előadhatta. A kategóriánkénti első három helyezettek értékes könyvjutalomban részesültek, a 7. osztályos és annál idősebb győztesek pedig októberben egy baden-württembergi körutazáson vehetnek részt.

Az eredményeket alább találja.

A rendezvény támogatói a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Emberi Erőforrás Minisztérium Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a budapesti Goethe Intézet voltak.

Megosztás