Beszámoló a 2022. évi MNOÖ Ifjúsági konferenciáról

Április 22-24. között Mányon a Leimen Házban immár a 7. Ifjúsági konferenciáját rendezte a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Ezúttal az új ifjúsági stratégia néhány intézkedésén dolgoztunk közösen, hogy ezek nemsokára meg is valósulhassanak.

Örvendetes trend, hogy ismét egész sok új résztvevőnk volt. Pest, Baranya és Bács-Kiskun megye mellett jöttek fiatalok Fejér, Komárom-Esztergom megyéből, Budapestről, sőt még Hajdú-Bihar megyéből is. Az új rendezvényhelyszínnel tehát ismét új fiatalokat tudtunk megszólítani. Fontos megemlíteni, hogy ezúttal a német nemzetiségi gimnáziumok diákjait is el tudtuk érni, a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium (DNG) és a pilisvörösvári Schiller Gimnázium diákjai közül is többen jelen voltak.

Az első napon Englenderné Hock Ibolya és Koch Emil bemutatták az MNOÖ friss stratégiáját. Az előadás célja az volt, hogy a résztvevők egy átfogó képet kapjanak a stratégiáról és merjenek nagyot álmodni.

A folytatásban Fábián Léna Mány, Kresz Antal Babarc, Surman-Majeczki Martin Újhartyán és Richolm Erik Pilisszentiván, Pilisvörösvár és Solymár német nemzetiségi életét mutatta be. A résztvevők a jó példák és a szép eredmények mellett ezek hátterét, körülményeit és nehézségeit is megismerhették.

Szombaton négy munkacsoportban dolgoztunk. Radóczy-Jencsik Ildikó csoportvezetőnél a „hordható népviselet” („Tragbare Tracht”) témával foglalkoztak, ami talán a konferencia legnépszerűbb témája volt. Különös, milyen régóta szó van a témáról, de még mindig nem történt semmi. Ezen mindenképpen szeretnénk változtatni.

Koch Emil csoportja a közösségi média témával foglalkozott, nagyon sok jó ötlet született olyan új platformokhoz, amit a magyarországi németség még alig használ, itt is reménykedünk abban, hogy ez fel fog lendülni.

A Richolm Erik és Surman-Majeczki Martin által vezetett csoport azt vizsgálta, hogyan lehetne a helyi német nemzetiségi ifjúsági életet élénkíteni. Korosztálytól és személyes motivációtól függően sok járható út van, egy univerzális recept nem létezik. Az viszont biztos, hogy aki fiatalokkal foglalkozik, annak hitelesnek kell lennie, mert a kötődés leginkább ilyen példaképek által alakítható ki.

Radóczy Károly csoportjában egy tehetséggondozó program alapjait dolgozták ki. A középpontban állt olyan fiatalok segítése, akik elsősorban a helyi ügyek vezetését vehetnék át, illetve egy mentorprogram fiatal felnőttek számára, akik az országos szervezetek utánpótlását jelenthetnék vagy akár a meglévő palettát színesíthetnék. Fontos kijelentés volt, hogy még messze nincs minden terület magyarországi német szakemberekkel lefedve. Olyan szakmákban is szükség van munkahelyekre, amik nem feltétlenül voltak eddig jellemzők a magyarországi németekre. Kreatív terület, pénzügyek, nagyobb súly az ifjúsági munkára regionális szinten is, tehetséges magyarországi német fiatalok megnyerése és megtartása céljaink szolgálatára versenyképes bérekkel, rugalmas, otthoni munkavégzéssel, hogy ezeket az embereket ne kelljen kiszakítanunk a közösségeikből, többek között mind olyan területek, ahol az elkövetkezendő években változásokat szeretnénk elérni.

Az esti keretprogramok és a tudatosan beépített szabadidők is gondoskodtak arról, hogy a résztvevők ellazulhassanak és a munkába a legjobbjukat tudják nyújtani. Kresz Antal, aki harmonikájával mindkét estét kísérte, bebizonyította, hogy a magyarországi német zenének még mindig óriási vonzereje van.

Az értékelő kérdőív kérdéseire adott válaszok még talán sosem adtak ennyire egyértelmű visszajelzést, hogy a hétvége sikeres volt. Kékesi Márton, a DNG diákja az iskola honlapján a következő gondolatokat írta:

„Azt hiszem, ezen a hétvégén mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, kölcsönösen tapasztalatokat cserélhettük és bővíthettük a kapcsolatainkat. Az ilyen rendezvényeket mindenkinek ajánlom, aki a nemzetiségéért szeretne valamit tenni és nagyobb szerepet szeretne játszani a magyarországi németek életében.“

Szeretném köszönetemet kifejezni Pintér-Nagy Katalinnak, aki a Leimen Ház szuper vendéglátója volt és szeretnék mindenkit arra bíztatni, hogy a helyszínt használja a továbbképzéseihez, konferenciáihoz, mert tényleg minden megtalálható, amire csak szükség lehet.

Az Ifjúsági konferenciát a Német Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériuma támogatta, nagyon köszönjük az újbóli támogatást!

Radóczy Károly

Megosztás