„Ez az esemény már a szellemi örökségünk részévé vált“

13. alkalommal rendezték meg a Magyarországi Németek Országos Borversenyét

A Magyarországi Németek Országos Borversenyét már több, mint tíz esztendeje rendezi meg évente közösen a Mecseknádasdi Borbaráti Egyesület és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Az esemény mindig nagy népszerűségnek örvend, és nemcsak borkedvelőket, hanem idővel már hivatásos bortermelőket is vonz hazánk minden tájáról. Az idei megmérettetésen a koronavírus járvány miatti hosszú szünet után végre újra találkozott a magyarországi német borszakma és számos érdeklődő a Baranya megyei Mecseknádasdon. A verseny az MNOÖ néhai elnökének, a 2018-ban elhunyt Heinek Ottónak, is szívügye volt, és ezt a szép hagyományt a jelenlegi elnök, Englenderné Hock Ibolya is örömmel folytatja.

Englenderné Hock Ibolya megnyitó beszédében kifejtette, a borkultúra milyen mélyen gyökerezik a magyarországi németek életében. Hangsúlyozta, az évente megrendezett országos borverseny mára már a szellemi örökségünk részévé vált, bár gyermekkorában a bortermelés teljesen eltérő volt a maihoz képest: akkoriban a magyarországi németeknél a bor élelmiszernek számított, az étkezés kiegészítőjeként szolgált, vízzel hígítva itták, ezért nem a minőségi borok voltak keresettek, hanem a bőségesen termő szőlőtőkék. Mára borászati hagyományaink borkultúrává váltak, néhány új, de főként hagyományos fajtákból előállított minőségi borokat felvonultatva. Az MNOÖ elnöke örömét fejezte ki, hogy három év szünet és két elmaradt rendezvény után az idei borversenyen ismét átadhatták a magyarországi németek legjobb borait elismerő díjakat.

Ezúttal összesen 656 bormintát küldtek bírálatra: 284 fehérbort, 281 vörösbort, 80 rozét és 11 siller-mintát, amelyek aztán az értékes díjakért versenghettek. A neves borászokból és szakértőkből álló zsűrinek idén is sok dolga akadt: március 31. és április 1. között zajlott a 656 minta bírálata. A Mecseknádasdi Borbarátok Egyesülete gondos szervezésének köszönhetően a borminták beküldése és regisztrálása idén is zökkenőmentesen zajlott. A munkafolyamatokban idén is a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont diákjai segédkeztek.

„A beküldött borminták száma minket, szervezőket is meglepett. Nagyon örülünk, hogy a hosszabb kényszerszünet ellenére ismét szép számmal jelentkeztek a versenyre. Idén is kiváló borok kerültek versenybe és elmondható, hogy ebben az évben az idősebb évjáratok valamivel jobban teljesítettek, mint az újabbak” – mondta Sós András mecseknádasdi hobbiborász, aki immáron második generációban vesz részt szervezőként a Mecseknádasdon rendezett borversenyen. Az idei borversenyen a fehérborok között a rizlingszilváni és a Chardonnay fajták, a vörösborok között a Cabernet-fajták és a kékfrankos, a rozé borok között pedig a kékfrankos domináltak. A fehérborok 11%-a, a vörösborok 14%-a, a rozéborok 15%-a és a siller-borok 45%-a a vendéglátó Mecseknádasd településről származott.

A bor körüli egész éves munka csúcspontja minden évben a hagyományos, magyarországi német fúvószenével kísért borászbál, amelyen sor kerül a borbírálat eredményhirdetésére és az ünnepélyes díjátadó ünnepségre is. Idén Englenderné Hock Ibolya adta át a magyarországi németek legjobb boraiért járó díjakat, a Baranya Megyei Német Önkormányzat, a mecseknádasdi önkormányzat és más támogatók pedig egyéb különdíjakat ajánlottak fel. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának legmagasabb díjait a következő résztvevők kapták: a Neuperger Pincészet Bólyból (Magyarországi Németek Legjobb Vörösbora), Szabó Gábor Bonyhádról (Magyarországi Németek Legjobb Fehérbora) és a Geszler Családi Pincészet Mórról (Magyarországi Németek Legjobb Roséja). A Baranya Megyei Német Önkormányzat különdíját idén a hosszúhetényi Schunk Pince vehette át.

A rendezvény nyitóprogramjában a Mecseknádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület fúvószenekara (karmester: Wágner József), valamint a Millich Trio lépett fel. Az ezt követő hagyományos borászbálon pedig a Platin Kapelle gondoskodott a jó hangulatról. A borbírálaton különdíjat elért tételek április 30-án a mecseknádasdi Schlawaker Grundban megrendezésre kerülő Kretzlfesten is megkóstolhatók majd.

Eredmények

252 kB

256 kB

173 kB

Megosztás