Heinek Ottóra emlékezünk

Öt éve annak, hogy Heinek Ottó, aki hosszú éveken keresztül állt az országos önkormányzat élén, 2018. augusztus 20-án eltávozott körünkből. Személyisége, a közös munka, emlékek és pillanatok révén, amelyek összekötnek bennünket, mindig jelen marad számunkra.

Elképzelhetetlen energiával és kötelességtudattal, tudással és kiegyensúlyozottsággal egyengette a magyarországi német közösség útját: vezetése alatt országszerte megerősödtek a német önkormányzatok és civil szervezetek, nőtt az oktatási-nevelési intézmények önállósága, kikristályosodott az országos német önkormányzat stratégiája és intenzívebbé váltak a kapcsolatok más nemzetiségekkel, valamint más országok kisebbségeivel.

Az országos önkormányzat székházának udvarában egy szoborcsoport emlékeztet a politikusra, szakemberre és emberre. A három alakból álló kisplasztika – amelynek alapja egy-egy szőlőtőke –  egységnek tekintendő. Középen áll egy férfialak, az egyik oldalán a kegyelet virága, amely új hajtást hoz, a másikon pedig egy őrangyal. Mint minden műalkotás, ez is mindannyiunk számára mást-mást jelent, a mondanivalóját magunknak kell megfogalmaznunk, minden jelentés annak a személynek a szempontjából érthető, aki kimondja azt.

Nekünk azt üzeni, hogy Heinek Ottó – a férfialak – szellemi öröksége által mindig velünk van és arra kötelez minket – az őrangyal –, hogy a növényt – a magyarországi németséget –, amelyet gondosan ápolt, új hajtások hozására késztessük.

Egy kegyeleti helyet általában azért hozunk létre, hogy ébren tartsuk az érintett emlékét, és hogy megmutassuk az utókornak, mennyire mérvadó volt a közösség számára. Mi többet szeretnénk: Heinek Ottó emlékének állandó jelenlétet kölcsönözni azáltal is, hogy mindig szem előtt tartjuk az általa képviselt értékeket.

Dietrich Bonhoeffer szavai, amelyek Heinek Ottóra, a politikusra és emberre egyaránt találóak, késztessenek bennünket csendes emlékezésre:

„A tisztelet a múlttal szemben és a felelősség a jövő iránt adják a megfelelő tartást az életben.“

Megosztás