Szószóló helyett képviselőt akarnak a magyarországi németek – Az országos német önkormányzat közgyűlése először tárgyalt a 2018-as választásokról

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

– Stabil és kiegyensúlyozott pénzügyi évet tudhatunk magunk mögött, az MNOÖ valamennyi intézménye költséghatékonyan működött és maradvánnyal zárt, miközben több intézmény is nagyobb volumenű beruházást hajtott végre – ismertette a tavalyi esztendő zárszámadását az országos német önkormányzat gazdasági vezetője. 2016-ban zárult a Magyarországi Német Színház felújítása, amelynek keretében modernebbé vált a nézőtér, a színpad, a színház előtere, a teljes homlokzat, valamint a teátrum művészeinek és irodai dolgozóinak munkatere. Korszerűsödhettek az országos önkormányzat által fenntartott oktatási intézmények is: megszüntették a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium kollégiumának vizesedését, valamit a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban és a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnáziumban egy-egy új sportpálya kialakítása kezdődött meg. Jelentős mértékű beruházás zajlik a városlődi Iglauer Parkban: az elavult ifjúsági tábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Német Szövetségi Belügyminisztérium támogatásával már hamarosan teljesen új faházakkal felszerelt modern szálláshellyé válik. A beruházások a jövőben is folytatódnak: Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke beszámolt a Koch Valéria Iskolaközpont menzájának bővítéséről, és a közgyűlés zöld utat adott a Lenau Ház felújításának is: a magyarországi németek pécsi kulturális központja abból a pénzből újulhat meg, amelyet a Baranyai Német Önkormányzatok Szövetsége egy évekkel ezelőtt tervezett, de végül meg nem valósult pécsi beruházásra különített el.

A Német Szövetségi Köztársaság az országos önkormányzaton keresztül 2017-ben is támogatja a magyarországi német közösséget: Forrást különítettek el arra, hogy földrajzilag távol eső települések német intézményei, egyesületei és önkormányzatai tapasztalatcsere céljából kapcsolatot tarthassanak fenn egymással; támogatják német kultúrcsoportok hangszerekkel, népviseletekkel való felszerelését. Jövő nyárig három újabb német nemzetiségi tanösvény létesülhet, mégpedig Mecseknádasdon, Fekeden és Tarjánban; végül pedig az eddig támogatott 62 településen túl újabb 4 szerezhet be kisbuszt, amely az adott helységben működő német közösségek, intézmények, egyesületek és a rászoruló idős emberek mobilitását szolgálhatja.

Megosztás