Lezárult a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium tetőfelújításának első üteme

A pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium tetőhéjazatának felújítását a sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatása után 2021. augusztusában állami támogatás segítségével indította meg az intézmény fenntartója, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. A tetőcsere tervezési munkálatait három ütemre osztva a Vándorépítész Tervező és Szolgáltató Kft. végezte, 2021-ben az első ütemre elkészült tervek alapján valósultak meg a kiviteli munkálatok. Az első építési ütemben a főbejárattól balra lévő kollégium, konyha és étterem szárny tetőcseréjére került sor. Az épületegyüttes tetőcseréje a legsürgetőbb feladatok közé tartozott, illetve tartozik, miután a tetők a fedések karbantartása mellett is több helyen beáznak, a régebbi tetőszakaszokon mohássá váltak, a szegélyek és csatlakozások állandó javítgatást igényelnek. A téli-nyári hőingás megrongálta a szerkezetet, a már meglévő sérüléseket pedig a szél és a csapadék csak tovább növeli.

A most lezárult beruházásban a korábbi bitumenes zsindely helyett időtállóbb, fémlemez anyagú tetőt helyeztek fel. A felújítási munkálatokat határidőre és első osztályú minőségben  Pilisi Pléh-Boy Kft. végezte. Az építési munkálatok alatt mind az iskola, mind a kivitelező különös tekintettel voltak arra, hogy közben iskolai oktatás zajlott. Az épületegyüttes különböző szárnyainak tetőrészeit az MNOÖ további támogatási források felkutatásával több ütemben kívánja felújítani. Az első ütem ünnepélyes átadójára január 14-én került sor, melyen a résztvevők egy képes összefoglalót is láthattak a munkálatokról.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a tetőfelújítás első üteme – az építőipari áremelkedések, az időjárás viszontagságai és a pandémia ellenére is – a tervek szerint megvalósult  mondta Schubert Olívia, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökhelyettese, a projekt koordinátora. – Köszönet az iskola vezetőségének és a kivitelező cégnek a szoros együttműködésért, amely révén az iskolai oktatás zavartalanul zajlott. Az elmúlt hónapok a tanulóktól, a tanári kartól és az iskolai személyzettől is nagyfokú rugalmasságot és sok türelmet igényelt. A beruházás első ütemére önkormányzatunk bruttó 210 millió forint állami támogatást kapott. A tervek szerint a 2022-es évben folytatódik a felújítás második üteme, melyre az országos német önkormányzat további bruttó 230 millió forint állami támogatásra pályázott. A második ütem munkálatait terveink szerint ez év májusában indítanánk el.

A projekt Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelőjén keresztül (1. ütem: NEMZ-E-21-0019, 2. ütem: NEMZ-E-22-0001).

Megosztás