A cél a kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődés – Beszámoló a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének szeptemberi üléséről

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

Jól átgondolt

Egy esztendeje annak, hogy az akkor újonnan megalakult országos önkormányzat nekiállt a 2020-ig érvényes stratégiája megalkotásának. Öt munkacsoport hónapokon át dolgozott az MNOÖ politikára, kultúrára, oktatáspolitikára, ifjúsági munkára és médiajelenlétre vonatkozó hosszabbtávú terveinek megfogalmazásán. A közgyűlés által júliusban elfogadott első stratégiaváltozatot immár a megyék és az egyesületek véleményével, ötleteivel kiegészítve terjesztették a közgyűlés elé. – A következő lépés nagyon fontos és egyúttal izgalmas is lesz: november végéig szeretnénk kidolgozni a dokumentumot kiegészítő konkrét cselekvési terveket – részletezi Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke. – Hadd magyarázzam ezt el egy példa alapján! Szerepel például a stratégiánkban az a vízió, amely szerint minél több német nemzetiségi szülő ad német keresztnevet a gyermekének. E cél eléréséhez szakértők segítségével összeállítottuk a német utónevek új listáját. Az erre vonatkozó cselekvési tervben pedig majd azt fektetjük le, milyen konkrét lépésekkel ismertetjük meg a szülőkkel a névadásnak ezt a lehetőségét. Amint elkészültünk a stratégiával, arra kérjük majd német nemzetiségi honfitársainkat, osszák meg velünk az azzal kapcsolatos ötleteiket, véleményüket. A célunk természetesen az, hogy minél többen támogassák az elképzeléseinket.

Büszke

Az országos német önkormányzat több oktatási intézményt tart fenn – részben vagy közalapítványokon keresztül más fenntartókkal közösen: a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont, a pilisvörösvári Schiller Gimnázium, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja és a győri Audi Hungaria Iskola után, ez év szeptember 1-jétől a Budapest XX. kerületi Német Nemzetiségi Gimnázium is az MNOÖ fenntartásába került. – Az intézménynek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól való átvétele nagyjából simán ment – mondja Heinek Ottó. – Azon mindenesetre csodálkoztam, hogy az illetékes állami szervek mennyire felkészületlenek fenntartóváltás esetére. Mindennek ellenére örülök, hogy ez az iskola is – amelyet egyébként már sok éve ismerünk – a miénk lehet. Büszke vagyok az oktatási intézményeinkre, hiszen kivétel nélkül magas minőséget képviselnek. Külön örömmel tölt el az a tény, hogy intézményeink tanulói nemcsak német nyelvből és irodalomból, hanem egyéb – például természetismereti – tárgyakból is remek eredményeket hoznak. Az iskolák beszámolóiból – amelyeket a közgyűlés elfogadott – az is kiderül, hogy az intézményeinkre egyre nagyobb a kereslet, ezáltal pedig tovább emelkedhet a színvonaluk. Hosszabb távon pedig mindez azt jelenti számomra, hogy az utánpótlás-nevelésünk jól működik.

Új

A teljes körű DBU-felújítás első lépéseit megtéve Heinek Ottó elmondása szerint kiválasztották az építési munkálatok műszaki ellenőrzéséért, valamint a közbeszerzés lefolytatásáért felelős cégeket. Az is megvan már, mely építész készíti el az építési terveket. Várhatóan októberben érkeznek majd be a Magyarországi Német Színház (DBU) teljes körű felújításának kivitelezésével kapcsolatos vállalkozói árajánlatok, a tényleges munka pedig novemberben kezdődhet meg. Mint ismeretes, mindehhez a szekszárdi színház 200 millió forint állami támogatást nyert el. Az előadások a tervek szerint legkésőbb karácsonyig lesznek a színház épületében láthatóak. Addig pedig ideiglenes otthon után néznek a városban, illetve a társulat tájelőadásokat kínál. Az MNOÖ arra kéri a német nemzetiségi egyesületeket, intézményeket és önkormányzatokat, hívják meg minél többen a teátrumot egy-egy vendégelőadásra. Az épület-felújítás egyébként várhatóan nem tart sokáig: ha minden a tervek szerint halad, akkor a 2016/2017-es évadot már a megújult épületében kezdheti meg a DBU.

Megosztás