Interaktív falutúrával várja a turistákat Somberek – Felavatták hazánk első német nemzetiségi tanösvényét

Ez a bejegyzés több, mint 2 éve nem frissült, ezért lehetséges hogy a benne található információk elavultak!

Több mint egy év telt azzal, hogy a somberekiek izgalmas történeteket és tartalmakat gyűjtöttek ahhoz, hogy elegendő háttéranyaguk legyen a tanösvény megalkotásához. Múltak a hónapok, és a végső terv végül interaktív tanösvény-táblák és játékok formájában öltött testet. Május 28-án a falubeliek és a meghívott vendégek közösen avatták fel hazánk első német nemzetiségi tanösvényét.

– Egy esztendeje elképzelésünk sem volt még arról, vajon hogy fog kinézni és működni a tanösvényünk, vajon miként tudjuk majd állomásokon keresztül bemutatni szülőfalunk német lakosságának történelmét és jelenét. Nagy megtiszteltetés számunkra az, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata épp bennünket hívott meg ebbe a projektjébe, örültünk, hogy németországi tanulmányúton vehettük részt, és hogy helyi és külsős közreműködők segítségével maradandót és értékeset alkothattunk – fogalmazott köszöntőbeszédében Berek Zoltánné, a Sombereki Német Önkormányzat elnöke.

– Nem véletlen, hogy épp ezen a településen létesülhetett Magyarország első német nemzetiségi tanösvénye, hiszen innen újra és újra jó impulzusok és ötletek indulnak ki azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes a hagyományainkat életben tartani és továbbörökíteni – mondta Heinek Ottó. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke más német nemzetiségi településeket is arra ösztönzött, hogy merjenek belevágni hasonló vállalkozásokba, ugyanis valamennyi falunak megvan a maga különlegessége, amelyet mindenképp érdemes másokkal is megismertetnie. Az elnök azt reméli, hogy a tanösvényt – hasonlóképp a jövőben létesülőkhöz – nemcsak iskolai csoportok, hanem az érdeklődők szélesebb köre is szívesen felkeresi majd.

Megtiszteltetés és egyúttal büszkeség is Somberek számára, hogy az első német nemzetiségi tanösvénynek ez a település adhat otthont – emelte ki Csoboth Tamás, a falu polgármestere. – Nagy hangsúlyt fektetünk a településünkön élő nemzetiségek hagyományainak ápolására. Azért tartjuk ezt a kezdeményezést különösen értékesnek, mert a helyi német és a települési önkormányzat, az iskola, a kultúrház és a civil szervezetek szoros együttműködésében készülhetett el. Ez a tematikus út mind szellemileg, mind anyagilag gazdagította településünket, és lehetőséget teremt arra, hogy Sombereket izgalmas módszerrel ismertethessük meg az érdeklődőkkel.

Megosztás